Dorin Stanca (PNL): „Parlamentarii PSD propun un proiect de lege care va majora factura la energie electrică „

Data publicare: Marti, 05 Iunie, 2018 Total: 1106 accesari

Dorin Stanca (PNL): „Parlamentarii PSD propun un proiect de lege care va majora factura la energie electrică „

Parlamentarii PSD pregătesc un proiect de lege care vizează energia electrică produsă din surse regenerabile. Din păcate însă, ultima lor găselniţă a favorizat marii actori de pe piaţă, defavorizând micii jucători dar şi consumatorii. Piaţa energiei electrice produsă din surse regenerabile este dominată de marii jucatori, furnizorilor mici fiindu-le practic imposibil să reziste. Aceştia trebuie sa le vândă celor mari atat energie, cât şi certificate verzi. Certificatele verzi sunt tranzacţionate pe o piaţă specializată, rol preluat de OPCM, operatorul statului.

“Tărăganarea celor de la OPCM în a pune la punct platforma de tranzacţionare i-a favorizat pe marii jucatori care au profitat, încheind contracte înainte ca piaţa să intre în funcţiune. În plus, clienţilor finali le-a fost încărcat preţul facturii, operatorii aceştia obţinând profituri nesperate în ţara noastră, pe spatele nostru. Deşi regenerabilele  pot supravieţui în prezent pe piaţă şi fără subvenţii, parlamentarii Puterii insistă în a acorda o nouă  schemă de sprijin. Oricum, şi până în prezent, subvenţia, mai mare decât ar trebui, ne afectează pe toţi. Noua schemă de sprijin pentru companiile de pe piaţa energiei electrice din surse regenerabile ar duce la creşterea preţului în factura consumatorului final pe de o parte, iar pe de altă parte la defavorizarea în continuare a micilor producători. Nu pot să nu-mi pun urmatoarele întrebări : De ce acest interes al Puterii pentru a-i favoriza pe unii în detrimentul altora? De ce această nepăsare faţă de creşterea preţului în factura noastră? De ce să plătim nejustificat de mult la facturile pentru utilităţi din cauza unor reprezentanţi ai PSD care au făcut legi ce-i favorizeaza pe «băieţii deştepţi» care au descoperit că pot face bani uşor pe seama consumatorului?

Ca auditor energetic cu experienţă şi ca liberal, propun mai degrabă sprijinirea prosumatorului, adică acel client care deţine instalaţia de producere a energiei electrice, dar a cărui activitate principală nu este producerea energiei electrice. Cel care pe de o parte este client şi consumă, dar pe de altă parte are capacitatea de stocare, trebuie să poata să vândă energie electrică din surse regenerabile. Mai mult, cei care comercializează surplusul de energie electrică trebuiesc sprijiniţi şi prin facilităţi fiscale. Este nevoie de o politică bine gândită în acest domeniu care să aibă în vedere atât stimularea unei competiţii în condiţii de fair-play pentru toţi jucătorii de pe piaţă, cât şi interesele cetăţenilor acestei ţări”, a declarat Dorin Stanca, vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Arad.