Mobilitate Erasmus+ în Turcia pentru elevii de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”

Data publicare: Marti, 15 Mai, 2018 Total: 1821 accesari

Mobilitate Erasmus+ în Turcia pentru elevii de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”

Çankiri, Turcia este locul care a găzduit în perioada 28 aprilie – 6 mai 2018 un schimb de tineri, mobilitate Erasmus+, la care au participat elevi ai Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” Arad, alături de tineri din Turcia, Polonia, Slovacia, Spania și Finlanda. Proiectul și-a propus familiarizarea tinerilor cu resursele disponibile pentru combaterea obezității, identificarea de modalități de menținere a unui stil de viață sănătos, precum și planificarea unor campanii care să sprijine un stil de viață sănătos în rândul tinerilor și a comunității, în general. Participarea a fost posibilă datorită parteneriatului încheiat de școală cu Asociația Clubul Sportiv Experiența Multisport. Pregătirea tematică și culturală a liceenilor selectați (Camelia Todor, Andra Pasc, Andreea Murariu, Larisa Floroiu și Sorin Juncan) a fost realizată de Sorin-Victor Roman (Clubul Sportiv Experiența Multisport), prof. Eugenia Groșan, directorul unității școlare și prof. Camelia Avramescu, consilier educativ și lider al grupului.

 

Ceea ce a asigurat succesul activităților schimbului a fost, cu siguranță, energia pozitivă a fiecărui participant, dublată de metodologia de tip non-formal abordată de formator. Jocul i-a atras, i-a implicat, le-a dat posibilitatea să învețe, să lucreze în echipă, să colaboreze, să se pună în valoare atât pe ei, cât și pe colegii lor de echipă prin pregătirea și prezentarea proiectelor de grup. Iar interacțiunea cu oamenii din comunitatea locală le-a dezvăluit noi perspective.

 

„Această experiență a fost unică pentru mine din toate punctele de vedere. Am învățat cum să mă înțeleg mai bine pe mine, dar și cum să îi înțeleg pe ceilalți. Am învățat să ascult, am învățat să-mi organizez timpul. Am învățat să comunic mai bine cu oamenii și, în același timp, mi-am facut foarte mulți prieteni noi, pe care nu îi voi uita și cu care păstrez legătura. Mi-a plăcut totul la acest proiect. De la organizare, la oameni, până și la orășelul în care s-a ținut. Atmosfera a fost uimitoare și deschisă. Toată lumea a fost încurajată să se exprime liber și să ne arate cum este el cu adevărat. Nu voi uita niciodată acest loc și acești oameni. Cu ei a rămas o părticică din inima mea, iar cu mine o părticică din a lor.” afirmă Camelia Todor, participant la proiect.

 

Larisa Floroiu, mezina echipei ne mărturisește: „Această mobilitate a însemnat enorm pentru mine. În toate activitățile derulate am dezbatut subiecte captivante, am încercat să găsim împreună soluții la problemele identificate, pe care apoi să le prezentăm în grupul lărgit de participanți. M-am simțit extraordinar de bine în acel colectiv. Toți erau atât de veseli, de deschiși, de comunicativi și fiecare avea o poveste care m-a  captivat. E minunat să poți face parte dintr-un grup în care să te simți bine exact așa cum ești, să fii acceptat și încurajat. Pentru mine, acest proiect a însemnat foarte mult, ajutându-mă să  mă dezvolt personal și să învăț foarte multe. Simt că implicându-mă în asemenea proiecte pot să schimb ceva în bine, prin puterea exemplului propriu, făcând totul cu entuziasm.”