Circuitul Gastronomic Judeţean ajunge şi la Bata

Data publicare: Luni, 07 Mai, 2018 Total: 1415 accesari

Circuitul Gastronomic Judeţean ajunge şi la Bata

Mâncăruri tradiționale, gătite după rețete vechi ale unui bucătar celebru.

Cea de-a doua etapă a Circuitului Gastronomic, organizat de Consiliul Judeţean Arad, va avea loc în 12, mai la Bata. Ion Micurescu, primarul comunei şi gazda evenimentului, va face o incursiune în cele mai importante şi deosebite monumente, peisaje şi obiective turistice şi va oferi turiştilor un meniu cu specific vânătoresc, la Pensiunea „La Badea Ioane”. În 12 mai vom fi prezenţi la Bata, alături de primarul Ion Micurescu, Badea Ion al nostru. Suntem consecvenţi ofertei pe care am anunţat-o cu privire la Circuitul Gastronomic. Facilităm această deplasare, într-una din cele mai pitoreşti zone ale judeţului. Dorim să popularizăm localităţile judeţului, să le promovăm, pentru a încuraja dezvoltarea turismului. Avem foarte multe obiective turistice remarcabile. Am «îmbrăcat» această promovare prin încurajarea gastronomiei locale, dar dorim promovarea întregii palete de oferte turistice. Intenţionăm, de asemenea, prin acest Circuit Gastronomic, să creăm o legătură între oameni, o relaţionare directă între turişti şi localnici.

Ion Micurescu, primarul comunei şi gazda evenimentului, va pregăti oaspeţilor câteva surprize culinare, majoritatea cu specific vânătoresc, printre care se disting tocăniţa de mistreţ, salamul vânătoresc şi „borândăul”, un preparat specific locului. Borândăul se regăseşte într-un reţetar vechi de peste 50 de ani, al bucătarului Gheorghe Rechiţan (unchi al primarului Micurescu), care a fost inclusiv bucătar al Regelui Mihai, al lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu. „Familia mea deţine acest reţetar, de 400 de pagini, din 1962. A fost al unchiului meu, bucătar originar din Bata, dar cu recunoaştere naţională şi internaţională. Foarte multe preparate pe care le oferim sunt gătite după acest reţetar. ”

În cadrul Circuitului, se va vizita Şcoala Generală „Patriche Popescu”, Troiţa Eroilor înălţată în curtea Bisericii Ortodoxe din Bata, mormântul preotului Ambrozie Jurna, cel care în dese rânduri spunea că „Mioriţa s-a născut la Bata”. Tot în cimitirul din sat îşi doarme somnul de veci contesa Maria de Sztaray-Mocioni, contesa care s-a autointitulat „mama săracilor”, dar şi cimitirul satului Bulci, unde este mormântul generalului revoluţionar maghiar Gaál.

Pensiunea „La Badea Ioane” găzduieşte şi o impresionantă colecţie de trofee vânătoreşti, 12 dintre ele fiind medaliate cu aur, fiecare dintre acestea având propria sa poveste. În plus, întreaga zonă oferă un cadru natural de excepţie, îmbinând defileul Mureşului cu zona colinară specifică Banatului montan.

Înscrierile la circuitul gastronomic se pot face la numărul de telefon 0728.116.412, de luni până vineri, între orele 9.30-16.30. Cei care doresc se pot înscrie şi on-line, pe site-ul www.sageataverde.ro