”Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”- pentru UTA !

Data publicare: Joi, 19 Aprilie, 2018 Total: 5409 accesari

”Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”- pentru UTA !

Andrei Mercea s-a născut în Arad, la 16 martie 1925. A fost de patru ori Campion al României cu UTA Arad (1946-1947,1947-1948,1950,1954) şi Câştigator al Cupei României (1953), a jucat în Naţionala României în perioada 1948-1952.

Avea 1,68 m înălţime, 62 kg, juca pe postul de  atacant. În 1937 a fost legitimat la SG Arad ca junior, apoi după terminarea războiului a jucat pentru UTA (1946-1948), CSCA Bucuresti (1948-1949), din nou la UTA (1950-1958) , AMEFA (1958-1961) şi Teba Arad în 1961. A înscris 16 goluri în prima perioadă jucată la UTA  din 42 jocuri,  apoi a jucat 173 meciuri şi a înscris 35 goluri în ultimii ani la UTA.

  
Andrei Mercea și-a spus singur o mare parte a poveștii vieții sale lăsând familiei și indirect lui Radu Romănescu, autorul cărții eveniment, un jurnal sub forma unor caiete vechi. De aici a plecat jurnalistul pentru cea de-a zecea sa apariție editorială:  ”Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”.


  
Evenimentul de lansare a cartii , moderat de Florin Coita, a avut loc miercuri 18 aprilie, în sala „Centenar”, de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, în prezența a mai multor foste glorii ale UTA-ei. Alături de Radu Romanescu- autorul cărții, au mai vorbit Ionel Costin, Gheorghe Vaczi II, dar și Gabor Biro și Hristos Metcas.  Prima parte a cărții îi aparține chiar lui Andrei Mercea, care își face o scurtă autobiografie, dar vorbește și despre cariera sa. Nu a mai ajuns să și vadă lumina tiparului acestei cărți, deoarece s-a stins din viață pe 24 ianuarie 2002, la 77 de ani.   În sală au fost prezenți Ștefan Mercea, fiul cel mic al regretatului fotbalist al UTA-ei și nepoata Andreea Mercea care a „dezgropat”amintirile bunicului sau.     
Jurnalistul-scriitor Radu Romănescu a scris ,inca,o carte consistenta cu informatii valoroase si multe,foarte multe,fotografii extrem de pretioase.

  
Cartea scrisă şi publicată de colegul nostru Radu Romanescu, este un omagiu adus celei care este UTA Arad , înfiinţată la 18 aprilie 1945, data de la care a început povestea. O poveste despre Arad, un nobil baron și moștenirea pe care ne-a lăsat-o.


Francisc Neumann,  proprietar al fabricilor ITA și celei de Spirt și Drojdie, susținea activitatea clubului AMEFA, dar fiindcă nu a putut să-l preia și-a creat propria grupare. Creată după modelul lui Arsenal, i-a spus mai întâi ITA, apoi Flamura Roșie, iar din 1958 încoace se numeste UTA Arad. Mai mult decât un club de fotbal, UTA este o stare de spirit, cel mai de preț brand al orașului  Arad ce s-a făcut cunoscut în țară și in lume prin generațiile lui Petschovski sau Domide.

 
Lângă acești titani au stat mulți alți campioni, fotbaliști de națională, care au pus umărul la cucerirea celor șase titluri de campioană, cele două Cupe ale României sau la rezultatul ce a cutremurat Europa în toamna anului 1970. Atunci, Campioana Intercontinentala a lumii, Feyenoord Rotterdam, era eliminată înca din turul întâi al Cupei Campionilor Europeni de: Gornea – Biro, Lereter, Pozsonyi, Axente, Petescu, Domide, Calinin, Brosovszky, Dembrovski, Dumitrescu, plus Bătrîna, Șchiopu, Sima și Czak. Nume necunoscute lumii bune ale sportului rege continental până la acea vreme, dar adevărați campionii ai inimilor „roș-albe”.

 
În carte, vorbesc despre ”Bimbo” Mercea, foştii săi elevi din iarba : Viorel Sima, Flavius Domide, Marcel Coraș, Francisc Tisza, Mihai Jivan, dar și Emerich Jenei, Claudiu Riviș, Daniel Berar și Dușan Radin jr. precum și o poveste a fiului său, Ștefan Mercea.

 
„Eu, copil al Aradului, crescut cu sacrificii de părinți, fără posibilități financiare prea multe, a trebuit să-mi aleg singur linia vieții. Nu a fost prea ușor!” – Andrei Mercea. Este un îndemn şi pentru generatiile zilelor noastre de fotbalişti de a persevera, de a muncii pentru a readuce într-un viitor cât mai apropiat, UTA Arad în elita fotbalului.

  
Cartea ” Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”   se poate cumpara de la sediul clubului UTA, Calea Victoriei nr. 20.

 

   A consemnat Viorel Muscă