ATENȚIE ce nu ai voie să faci în MIERCUREA MARE. Săptămâna Luminată, obiceiuri și tradiții

Data publicare: Miercuri, 11 Aprilie, 2018 Total: 1422 accesari

ATENȚIE ce nu ai voie să faci în MIERCUREA MARE. Săptămâna Luminată, obiceiuri și tradiții

În această săptămână este SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se spune că se deschid porţile Raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad. Uşile Raiului rămân deschise până în Duminica Tomii. AFLĂ ce nu ai voie să faci astăzi, în MIERCUREA MARE

Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, NU este bine a munci de "nunta şoarecilor". Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Tradiția spune că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele,  iar  în familia respectivă,  gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Ziua de joi poartă numele de Joia Verde. În această zi se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, iar cine munceşte în această zi aduce asupra casei ghinionul, seceta şi dăunătorii în livezi. Această zi mai este numită şi Joia Rea, motiv pentru care se face un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Tradiții în Săptămâna Luminată

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. De asemenea, odată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii. De aici şi alte obiceiuri, precum aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele.

Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice. O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri.


Totodată, în a doua zi din Săptămâna Luminată, există, mai ales înspre vestul țării, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac jurământ că se vor ajuta una pe cealaltă de acum încolo, o promisiune de prietenie pe viaţă.

Sursa: romaniatv.net