Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

Data publicare: Joi, 05 Aprilie, 2018 Total: 1833 accesari

Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 20 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

 

Jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate, arată un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România. Cercetarea a mai arătat că toate dintre cele 20 de produse analizate au în componență, conform indicațiilor de pe etichetă, cel puțin o substanță chimică de acest tip


Astfel, campioană la acest capitol este vopseaua lichidă care, potrivit analizei ANPCPPS, are în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie. Substanța este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

 

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

"Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză" declară Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist.


Alternative naturale, la îndemâna oricui!


O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare organismului. Astfel, din plante, frunze, fructe şi legume la îndemâna oricui se pot obţine culori din cele mai frumoase, după cum urmează:

 Roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte.  Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja ăi va puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Albastru – varză roşie

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 cani de apă; se fierbe 30 de minute.

Portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturală perfecta pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Maro – ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis.

Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-căramiziu.

Violet închis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.
Luciul-sănină sau ulei
Pentru a obţine un luciu frumos al culorilor, după coloraţie şi uscare se ia o bucată de slănină sau după caz, un şerveţel îmbibat nu prea tare în ulei şi se sterge fiecare ou, pe întreaga suprafaţă, după care se lasă la uscat.