Unic în România! Localitatatea Zerind are un Muzeu de gospodărire a apelor

Data publicare: Miercuri, 21 Martie, 2018 Total: 973 accesari

Unic în România! Localitatatea Zerind are un Muzeu de gospodărire a apelor

Unicul muzeu de gospodărire a apelor din România, a fost inaugurat în această săptămână, în  localitatea Zerind, din judeţul Arad. Acesta a fost înfiinţat într-un canton de intervenţii al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri Oradea, situat în localitatea Zerind, pe DN 79, în amonte de podul rutier.

Timp de doi ani, angajaţii ABA Crişuri au recondiţionat obiectele vechi scoase de ani buni din uz şi, în cele din urmă, le-au dat din nou viaţă prin transformarea acestora în veritabile exponate de muzeu.




Ineditul Muzeu este deschis publicului larg iar în interior unde sunt expuse obiecte folosite de-a lungul timpului, de pompieri,  în lupta cu apele care inundau zona. Vizitatorii pot vedea un număr de 96 de exponate; veste de salvare, sisteme de telecomunicaţie, saci cu nisip, polizoare şi aparate de măsurare a gradului de poluare a apelor, documente, cronici şi diplome dar şi instrumente de măsurare ale debitului.

 

Practic, sub acelaşi acoperiş au fost adunate obiecte şi tehnologii ce ţin de gospodărirea apelor, de la 1900 şi până în zilele noastre.

 

Întreaga expoziţie ocupă o importantă suprafaţă astfel că organizatorii au structurat muzeul pe mai multe nivele şi încăperi. La primul etaj, vizitatorii pot admira unelte folosite în urmă cu mai bine de 50 de ani la intervenţiile în caz de inundaţii. Într-o altă încăper este expus sistemul de telefonie folosit pentru comunicare în timpul intervenţiilor, staţii de emisie-recepţie şi telefoane de la începutul anilor 70.

Totodată, în cadrul muzeului au fost expuse zeci de piese de laborator folosite înainte de anii 90 pentru a stabili gradul de poluare a apei.

 

Muleul Gospodărire a Apelor se adresează în primul rând elevilor şi poate fi vizitat în mod organizat, cu o programare prealabilă. Nu se percepe taxă de intrare. În primele zile de la inaugurare, mai mulţi elevi din localităţile învecinate au călcat pragul muzeului iar micii vizitatori s-au arătat de-a dreptul încântaţi.