România sărbătoreşte astăzi Ziua Francofoniei

Data publicare: Marti, 20 Martie, 2018 Total: 821 accesari

România sărbătoreşte astăzi Ziua Francofoniei

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalți 84 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

 

În 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Statutul de membru OIF, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

 

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est, s-a finalizat prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti și rămâne, prin anvergura lucrărilor şi înaltul nivel de reprezentare, una dintre cele mai ample reuniuni internaţionale găzduite de ţara noastră. România a fost desemnată de OIF,  în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

 

În 2017 a avut loc la București Conferința Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Președintelui României, care a reunit personalități din cinci continente și a adoptat "Apelul de la București", document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, care va fi adoptată de OIF la Sommet-ul de la Erevan.