Act de caritate, pentru întreg Aradul! Alexandru T. Stamatiad intră în colecția Bibliotecii Județene arădene

Data publicare: Luni, 19 Martie, 2018 Total: 1183 accesari

Act de caritate, pentru întreg Aradul! Alexandru T. Stamatiad intră în colecția Bibliotecii Județene arădene

Biblioteca Județenă „Alexandru D. Xenopol” Arad a primit, de curând, o donație cu o mare încărcătură literară, documentară, dar și sentimentală care a intrat deja în procesul de administrareși arhivare îngrijit de Floarea Cândea și Lucia Bibarț.


Muzicianul bihorean Florian Chelu a oferit instituției noastre o arhivă „Alexandru T. Stamatiad”.


Arhiva primită conține: manuscrise, traduceri, cronici literare din ziare și reviste („Românul”, „Semănătorul”, „Tribuna”, „Literatorul”, „Convorbiri literare” etc.) referitoare la cărțile scriitorului român („Din trâmbițe de aur”„Femei ciudate”, „Mărgăritare negre”, „Pe drumul Damascului”, „Peisagii sentimentale” etc.), caricaturi și portrete, ilustrații și cărți poștale, acte, documente din viața acestuia, dar și corespondența sa cu mari personalități românești: Ion Antonescu, Alexandru Macedonski, Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Victor Eftimiu, George Călinescu, Aron Cotruș, cu membri familiei sale.


Alexandru T. Stamatiad a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român ale cărui viață și creație s-au intersectat cu viața și cultura arădeană. Stamatiad înființează și conduce revista „Salonul literar” de la Arad (15 martie 1925 - 15 mai 1926).

Mulțumind donatorului, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene anunță că documentele „Stamatiad” vor fi inventariate și prelucrate, apoi vor intra în colecții bibliotecii arădene.