Incompetenţa se plăteşte la Nădlac! Primăria, obligată să restituie fondurile europene pentru Campusul Şcolar nefinalizat

Data publicare: Luni, 19 Martie, 2018 Total: 1233 accesari

Incompetenţa se plăteşte la Nădlac! Primăria, obligată să restituie fondurile europene pentru Campusul Şcolar nefinalizat

Cel mai mare proiect de infrastructură şcolară din vestul României se anunţă a fi un eşec răsunător al autorităţilor române, locale şi centrale, după ce Primăria oraşului Nădlac a fost înştiinţată că trebuie să returneze Uniunii Europene, fondurile alocate pentru lucrările executate cu bani europeni la campusul şcolar nefinalizat, care ar fi trebuit să fie inaugurat încă de acum doi ani de zile.

Proiectul a pierdut astfel o finanţare totală de 22 de milioane de lei iar aproximativ patru milioane de lei vor trebui returnaţi pentru lucrări nefinalizate la timp.

 

Lucrările la campusul Şcolar din Nădlac au început în urmă cu 11 ani şi sunt blocate de peste doi ani. Iniţial, construirea campusului care ar fi trebuit să aparţină de Grupul Şcolar „J. G. Tajovsky” Nădlac a fost finanţat de către Ministerului Educaţiei Naţionale iar termenul de finalizare a proiectului era anul 2010.

 

Problemele au început să apară în 2008, atunci când lucrările au fost oprite de Guvern pe fondul crizei economice. La acea vreme, stadiul execuţiei lucrărilor era de aproximativ 30 la sută.

 

După o perioadă de şase ani, timp în care şantierul a fost blocat, reprezentanţii Primăriei Nădlac şi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest au câştigat un proiect de finan-ţare europeană prin Programul Operaţional Regional  (POR) . Pentru finalizarea campusului, UE aloca suma de 27,1 milioane de lei, din totalul de 34 de milioane, suma totală necesară. Restul finanţăroo avea să vină din fonduri de la Guvern şi bugetul local.

Deşi s-a obţinut sprijin financiar comunitar, doar 40 la sută din lucrările contractate au fost executate, astfel că finanţarea europeană a fost pierdută. Până la acel moment, au fost cheltuiţi aproape 12 milioane de lei din bugetul total de 34 de milioane de lei, din care cinci milioane provenind din fondurile europene. Restul finanţării, de 22 de milioane de lei, a fost pierdută.

 

Campusul Şcolar care trebuia să fie inaugurat încă din 2015, zace acum în paragină iar ritmul de degradare al clădirii este mai alert decât ritmul în care lucrătorii muncesc pentru finalizarea investiţiei.

 

 

Se caută vinovaţi!

Edilul oraşului Nădlac acuză construtorii că nu au respectat termenele de execuţie. Administraţia loală consideră că în cel mai bun caz şantierul poate fi deblocat peste câţiva ani, dar chiar şi atunci doar pentru a se finaliza lucrările prioritare, respectiv amenajarea sălilor de cursuri.

Conform proiectului început în 2007, pe un teren de trei hectare urmau să fie construite două clădiri cu un total de 48 de săli pentru cursuri, un cămin-internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, un imobil cu 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spaţiu multifuncţional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activităţi de lectură şi vizionării de filme documentare, o sală de sport şi o bază sportivă.


Ulterior, Consiliul Local Nădlac a aprobat reproiectarea campusului, prin reducerea dimensiunilor. Astfel, unele clădiri nu vor mai fi construite, cum ar fi cantina, în timp ce căminul va fi redus de la o capacitate de 300 de locuri la una de 200 de locuri.


Peste o mie de elevi din Nădlac ar beneficia de investiţie, dacă va fi finalizată, însă administraţia locală, condusă de un primar al coaliţiei de guvernare (ALDE), nu a primit în ultimul an un răspuns favorabil la solicitările de sprijin financiar adresate Guvernului.

 

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, oraşul Nădlac, plăteşte chirii în valoare de 400.000 de lei pe an, unor culte religioase, pentru şapte din cele zece clăridiri şcolare, din localitate.