Doliu în lumea ştiinţei! Fizicianul Stephen Hawking, în vârstă de 76 de ani, a încetat din viaţă

Data publicare: Miercuri, 14 Martie, 2018 Total: 2722 accesari

Doliu în lumea ştiinţei! Fizicianul Stephen Hawking, în vârstă de 76 de ani, a încetat din viaţă

Fizicianul Stephen Hawking, în vârstă de 76 de ani, a murit, miercuri dimineaţă, la locuinta sa din Cambridge, a anunţat familia acestuia, potrivit presei internaţionale.



"Suntem profund întristaţi că tatăl nostru iubit a murit astăzi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui muncă şi moştenire vor dăinui mulţi ani", au anunţat copiii lui Hawking, Lucy, Robert şi Tim.


Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, în Oxford, Anglia, a fost fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

 

Deşi a fost un elev mediocru, Stephen Hawking a construit un calculator la vârsta de 16 ani, doar cu piese de schimb. Asta a anunțat un viitor incredibil, unde mai ales a reușit să învingă o boală cruntă.

 

Din 1963, de la vârsta de 21 de ani, Hawking suferă de o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. La acea vreme, doctorii ii dadeau cel mult doi ani de trăit însă acesta nu a renunţat să spere.

 

Boala nu l-a împiedicat să îşi întemeieze o familie, cu toate că Stephen Hawking a fost timp de peste 50 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

 

Chiar dacă nu a obţinut niciun premiu Nobel pentru descoperirile şi teoriile sale, fizicianul este considerat cel mai popular om de ştiinţă al lumii fiind un adevărat ambasador al domeniului ştiinţific. Teoriile sale revoluţionare despre originea universului au ajutat lumea ştiinţei să facă paşi mari în înţelegerea modului în care acesta funcţionează.


Mulți l-au considerat cel mai mare om de știință de la Albert Einstein încoace și l-au trecut în scara ierarhică alături de Galilleo Galilei, Isaac Newton sau Giordano Bruno. Cu toate acestea, nu de puține ori a fost numit nebun, datorită declarațiilor sale și a intrat în conflict și cu Biserica.