Delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România, vizită de lucru în Estonia şi Olanda

Data publicare: Marti, 13 Martie, 2018 Total: 972 accesari

Delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România, vizită de lucru în Estonia şi Olanda

În perioada 4-10 martie 2018, o delegaţiea Asociaţiei Municipiilor din România condusă de Robert Negoiţă (preşedinte AMR) şi Gheorghe Falcă (preşedintele sucursalei regionale Vest a AMR), a efectuat o vizită de lucru în Estonia şi Olanda.

Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda vizitei în Estonia a fost  intâlnirea membrilor AMR cu experţii din cadrul centrului de excelenţă IT pentru municipalităţi.Ca urmare a implementării unei strategii complexe, în Estonia, 98% dintre cetăţeni deţin un ID electronic. “Acest lucru se traduce prin: 99% din tranzacţiile bancare sunt făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite sunt încasate electronic, iar 98% din noile firme sunt înfiinţate în sistem electronic. Durata medie a procedurilor este de aproximativ 18 minute”, a afirmat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.


Delegația AMR, însoțită de Ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa, doamna Daniela Mihaela Cămărăşan, a fost primită de primarul orașului Tallinn, Taavi Aas. În acest context, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcăa   vorbit despre necesitatea unui schimb de experiență în domeniul informatizării serviciilor publice municipale.


Delegaţia AMR a  beneficiat de sprijinul complet al Ambasadei României la Tallinn şi de cel al Doamnei Ambasador, Excelenţa Sa, doamna Daniela Mihaela Cămărăşan.

  

În Olanda, la Haga, delegaţia AMR a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Platformei 3.1. Cu această ocazie au fost prezentate domeniile de activitate ale acestei instituţii. În timp ce colaborarea cu autorităţile vizează amenajarea şi dezvoltarea urbană, prin integrarea serviciilor publice, în ceea ce priveşte cooperarea cu mediul privat aceasta se axează pe implementarea conceptelor de tip Smart City. După ce partea română  şi-a prezentat obiectivele şi programele, reprezentanţii celor două delegaţii au fost de acord cu punerea bazelor unor relaţii de colaborare.


Programul vizitei de lucru efectuate în Ţara Lalelelor a înclus şi întâlniri cu autorităţile locale, cu specialiştii municipalităţii pe diferite domenii, cu oamenii de afaceri, cărora li s-au prezentat oportunităţile de investiţii din municipile membre ale AMR, punându-se accent pe mediul sigur oferit de ţara noastră prin prisma apartenenţei la NATO şi a bunelor relaţii de cooperare cu ţările de pe întreg Globul. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă s-a numărat printre cei care a susţinut prezentări cu această ocazie.


Nu în ultimul rând au avut loc vizite în departamente cheie ale instituţiilor din Haga şi s-au purtat discuţii pe marginea modelelor de bună practică în administraţia locală. Partea română a aflat detalii despre conceptul de economie circulară şi smart city.


În condiţiile în care 95% din cetăţeni olandezi au acces şi utilizează internetul, administraţia locală a înţeles să pună accentul pe transferarea operaţiunilor în online, astfel că digitalizarea activităţii  a devenit  o prioritate.”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, în urma vizitei efectuate în Olanda


Delegaţia AMR a beneficiat pe parcursul întregii vizite, de spirjinul Ambasadei României în Olanda şi de implicarea directă a doamnei Ambasador, Excelenţa Sa Brânduşa Predescu.