Seară de muzică vieneză, la sala Cercului Militar Arad

Data publicare: Luni, 12 Martie, 2018 Total: 819 accesari

Seară de muzică vieneză, la sala Cercului Militar Arad

Johann Strauss, Josef Strauss, Carl Michael Ziehrer și Franz Lehar, cei mai inspirați creatori de valsuri  din toate timpurile, dar  și cele mai frumoase partituri de vals din tradiția vieneză a  divertismentului se regăsesc în  tematica serii de 15 Martie 2018,  într-un program realizat în premieră de corul academic al Filarmonicii, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș și acompaniat de pianistul Sorin Dogariu.


Preluat din repertoriul asociațiilor corale de tradiție ale secolului al XIX-lea, programul  imaginează o scurtă istorie a celui mai aristocratic dintre dansurile Vienei, parcurgând cele câteva decenii de dominație absolută asupra saloanelor, prin titlurile de top ale  vremii.


În cea de a doua jumătate a secolului  romantic, Johann Strauss - fiul  a semnat valsuri pline de poezie, precum An der schönen blauen Donau, a creat melanjuri perfecte de tipicuri vieneze și maghiare, concentrând o întreagă operetă - Voievodul țiganilor - în paginile unui vals (Schatz -Walzer), sau a adus complimente contextului politic al vremii în ópusuri precum Kaiser Walzer.


Modelul său a fost repede urmat de fratele său, Josef, de rivalul familiei în supremația asupra Vienei, Carl Michael Ziehrer, sau de Franz Lehár, cel mai ilustru reprezentant al artei divertismentului în deceniileLa BelleÉpoque.


Capodoperele create de ei se regăsesc acum, într-unul dintre cele mai promițătoare și ambițioase programe ale ansamblului mixt, prezentat în joia tradițională de concert, începând de la ora 19.00, în Sala Cercului Militar.