Şase ani cu „ sacii galbeni”. Şase ani de colectare selectivă a deşeurilor în ARAD cu S.C Polaris M. Holding S.R.L.

Data publicare: Vineri, 09 Martie, 2018 Total: 808 accesari

Şase ani cu  „ sacii galbeni”. Şase ani de colectare selectivă a deşeurilor în ARAD cu  S.C Polaris M. Holding S.R.L.

În 12 martie se împlinesc şase ani de când S.C. Polaris M Holding S.R.L. a efectuat prima colectare integrală a deşeurilor colectate selectiv în municipiul Arad.  Istoricul colectării pe fracţii a gunoiului începe în Arad în 2004 când, compania de salubrizare demara  un proiect pilot în două cartiere ale municipiului Arad – Pârneava şi Aradul Nou se distribuiau gratuit la acea vreme două categorii de saci pentru deşeurile reciclabile. 


Proiectul a durat până în anul 2005 când datorită furtului deşeurilor s-a renunţat la el. Ulterior S.C  Polaris M. Holding S.R.L. a început în parteneriat cu  Primăria Arad şi ECOROM AMBALAJE popularea punctelor de colectare a deşeurilor menajere cu containere de plastic pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel din 2009 platformele de deşeuri erau deja populate cu recipienţi de colectare de 1,1 metri cubi  şi containere tip Iglo cu capacitate de 2,5 metri cubi, în municipiul Arad colectându-se deja în zona blocurilor pe trei fracţii Deşeuri menajere, Hârtie şi carton, precum şi  metale , doze de aluminiu. S-a încercat şi colectarea ambalajelor de sticlă în containere cu capac verde şi iglouri verzi în cartierele Micălaca zona 300 şi în carierul Aurel Vlaicu, însă aceste containere deşi inscripţionate corespunzător au fost folosite de locatari pentru deşeuri menajere drept pentru care s-a renunţat la colectarea ambalajelor de sticlă.


În luna martie 2012
în urma unei campanii susţinute şi pe cheltuiala companiei se distribuiau în Arad 82000 de saci  galbeni pentru colectarea selectivă în zona de case. Ziua de 12 martie 2012 poate fi marcată ca prima zi în care municipiul Arad deşeurile au început să fie colectate selectiv pe întreaga zonă a oraşului Arad, atât în zona de case cât şi în zona de blocuri. Astfel municipiul Arad era printre primele din ţară care implementa prin operatorul de salubrizare S.C. Polaris M.Holding S.R.L care colecta direct de la sursă deşeurile pe minim două fracţii iar în urma sortării din Staţia de sortare a S.C. Polaris  rezultau 5  fracţii de deşeuri.


Ce a însemnat colectarea selectivă a deşeurilor implementată de Polaris  pentru Arad şi arădeni în cei 6 ani de colectare selectivă
?  O medie de 82000 de saci galbeni distribuiţi lunar populaţiei în mod gratuit ceea ce ar însemna în cele 72 luni de existenţă  peste 5900000 de saci galbeni distribuiţi gratuit! O cantitate medie lunară de deşeuri colectate direct la sursă de aproximativ 200 de tone. Înfiinţarea unui număr de 20 de locuri de muncă  prin crearea unui departament special care se ocupă de colectarea deşeurilor reciclabile şi colectate selectiv de la populaţie, agenţi econmici şi instituţii publice  de pe raza municipiului Arad.


Educaţia pupulaţiei în spiritul responsabilităţii şi grijei faţă de un mediu ambiental curat şi nu în ultimul rând punerea în acord cu legislaţia incidentă naţională şi europeană în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Aradul aşa cum aminteam la început fiind printre primele oraşe care a avut implementată prin S.C. Polaris M.Holding S.R.L. colectarea la sursă a deşeurilor şi sortare ulterioară într-o staţie de sortare care a fost inaugurată în anul 2007 fiind a doua de acest fel din România.


Tuturor celor care au înţeles rolul colectării selective a deşeurilor înseamnă în primul rând respect pentru natură, mediu, sine şi cel de lângă noi, S.C.Polaris M. Holding S.R.L le mulţumeşte pe această cale dimpreună cu îndemnul:” ÎMPREUNĂ PENTRU UN ORAŞ CURAT!”