Au „uitat” Aradul în afara documentaţiei! Zona Mişca-Apateu, ignorată total de Guvernul PSD

Data publicare: Luni, 05 Martie, 2018 Total: 1594 accesari

Au „uitat” Aradul în afara documentaţiei! Zona Mişca-Apateu, ignorată total de Guvernul PSD

Un tronson de drum din judeţul Arad nu va putea fi reabilitat din cauza unei situaţii tragi-comice, o eroare generată, cel mai probabil, fără voie, de către reprezentanţii Guvernului!


Situaţie comică, pentru că la un moment dat, în încurcatul şi lungul drum al documentaţiei prin stufosul aparat administrativ al Guvernului, s-a produs un scurt-circuit iar cei care s-au ocupat de aprobarea sau refuzul de a finanţa investiţiile din teritoriu, au omis pur şi simplu tronsonul DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu. Situaţie tragică- pentru că de drumul „pierdut” printre hârţogăraie, depind mii de suflete care se trezesc cu noaptea-n cap şi îl străbat zilnic, în încercarea de a ajunge la locul de muncă sau la şcoală. Este vorba de câteva mii de oameni simpli care îşi plătesc în mod conştiincios dările către stat şi care acum se văd ignoraţi, uitaţi chiar, priviţi ca simple detalii nesemnificative de către Guvern.


Cum s-a întâmplat de fapt!

Consiliul Judeţean Arad a inclus în strategia sa de modernizare a drumurilor judeţene şi tronsonul DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu, în lungime de 19,9 kilometri, un drum care leagă nordul judeţului de Drumul Naţional Arad-Oradea şi facilitează accesul a mii de oameni spre locurile de muncă şi a sute de elevi spre şcoli şi licee.


Odată cu includerea tronsonului în programul de reabilitare, Consiliul Judeţean a depus spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală a tronsonului de drum DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu (19,9 km), a alocat inclusiv partea de cofinanţare, de 1,22 milioane lei, dar s-a refuzat alocarea sumelor necesare fără nici o explicaţie din partea Guvernului.


Potrivit autorităţilor locale, a existat, într-adevăr, un simulacru de explicaţie, pentru drumurile refuzate la finanţare (Adresa 87.399/25.08.2017, a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene) în care din cele patru drumuri două sunt trecute complet, unul ciuntit, iar cel de-al patrulea, cel în cauză: DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu, lipseşte cu desăvârşire, dar nici nu se regăseşte pe lista proiectelor aprobate.


„Este încă o dovadă de lipsă de respect a reprezentanţilor PSD faţă de arădeni, în special faţă de locuitorii din nordul judeţului. Nu doar că porţiunea de drum Apateu-Berechiu-Mişca-DN 79 nu a fost finanţată, dar nici măcar nu apare undeva: nici între proiectele aprobate, nici între cele respinse. Probabil există o a treia listă, întocmită de PSD, cea a proiectelor ignorate în totalitate. Sunt convins că locuitorii din Mişca şi Apateu, dar nu numai aceştia, îşi vor aminti de faptul că PSD i-a ignorat şi vor răspunde cu aceeaşi monedă”
, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele CJA.


Obiectivul de investiţie „Reabilitare DJ 794,  km 4+200-21+400 şi 23+100-25+800, DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu” (lungime totală de 19,9 milioane lei) are o valoare estimată: 37,2 milioane lei.

 
Situaţia generată de omisiunea Guvernului de a accepta sau declina cererea de finanţare, pune în încurcătură autorităţile locale. Pentru că este cuprins deja în documentaţia trimisă PNDL, chiar dacă s-ar găsi fondurile necesare la nivel de judeţ pentru reabilitarea porţiunii de drum, CJA nu s-ar putea atinge de acesta, până la primirea unui răspuns din partea aparatului central.