CET Arad, minge de ping-pong între Primăria Arad şi Guvern

Data publicare: Joi, 01 Martie, 2018 Total: 1106 accesari

CET Arad, minge de ping-pong între Primăria Arad şi Guvern

Situaţia CET Arad pare a fi fără rezolvare după ultimele concluzii la care a ajung Guvernul. Pe de-o parte, Primăria Arad, ar dori să predea CET Arad- o pălărie prea mare pentru o administraţie locală, în administrarea Guvernului . Pe de cealaltă parte, Guvernul, şi aşa sătul să acopere pierderile celorlalte CET-uri din ţară pe care le administrează, încearcă să refuze preluarea CET Arad.

 

În tot acest ping-pong instituţional, cei care au de suferit sunt arădenii. Panica provocată de anunţul făcut de C-GAZ care ar fi dus la sistarea căldurii în plină iarnă, încă îi bântuie pe unii arădeni. Nici bine nu s-a aşezat liniştea la CET, că Guvernul a trimis un răspuns negativ solicitării Primăriei Arad de a se implica în rezolvarea problemelor financiare de la CET Arad.

 

Considerăm că situația prezentată în solicitarea dvs. poate fi rezolvată pe plan local din resursele proprii ale Municipiului Arad.”- este concluzia Guvernului în problema termoficării Aradului.

 

 

Aradul, între investiţii şi plata datoriilor

 

Ministerul Finanţelor, cel care ar trebui să dea o mână de ajutor în problema CET, refuză politicos implicarea, sugerând că datoriile acumulate de colosul de termoficare din Arad, ar trebui plătite de municipalitate din excedentul bugetar. Aşadar, datoriile acumulate de colosul industrial, trebuie plătite de arădeni.

Numai că excedentul Bugetar al Aradului nu reprezintă altceva decât fonduri cuprinse în diferite programe de investiţii, pe care Primăria Arad le-a demarat sau care se află în fază incipientă.

 

"Precizăm că, potrivit datelor existente, cu privire la execuția bugetului local la data de 31.12.2017, Municipiul Arad înregistrează un excedent în sumă de  202,7   milioane lei, din care cinci milioane lei sunt sume destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, precizăm că prin Hotărârea Guvernului nr. 874/ 2017, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unele unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, municipiului Arad i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în sumă de 5000 mii lei." se arată în răspunsul Ministerului Finanţelor, adresat Primăriei Arad.


Rămâne de văzut cum vor gestiona autorităţile locale situaţia CET pentru că după cum reiese din răspunsul Administraţiei Centrale, Guvernul nu este dispus sub nicio formă să astupe datoriile găurii negre numite CET Arad.