Monumentul Marii Uniri din nou pe tapet. Sunt propuse două locaţii din care una cade din start

Data publicare: Marti, 27 Februarie, 2018 Total: 1528 accesari

Monumentul Marii Uniri din nou pe tapet. Sunt propuse două locaţii din care una cade din start

Telenovela de proastă calitate a amplasării Monumentului Marii Uniri revine pe tapet. Suntem în anul Centenarului iar Aradul ar trebui să fie gazda monumentului care zace de ani buni în „gredina” sculptorului.

 

Deşi iniţial locaţia stabilită pentru amplasarea acestuia a fost Lacul Pădurice, ministerul Culturii nu a făcut demersurile pentru a aloca banii necesari amplasării acestui monument, la data când s-a hotărât finanţarea lui, nu au fost prevăzuţi bani şi pentru amplasarea lui care ar fi în sarcina sculptorului.

 

Cum timpul trece şi cum suntem în prag să ne facem de „căcăuţă” pentru că nu suntem în stare să amplasăm un monument care este gata de ceva vreme, noul Ministru al Culturii, habar nu avem cum se numeşte şi nici nu ne mai străduim să aflăm pentru că la cât de des se schinbă, ar fi un efort mult prea mare. Aşadar,ministrul culturii a trimis doi reprezentanţi din nou la Arad, pentru a găsi totuşi o locaţie pentru amplasarea acestuia, ca la 1 Decembrie să avem şi noi, în sfârşit, după 100 de ani de la Marea Unire, un monument care să ne aducă aminte de, probabil cea mai măreaţă reuşită a noastră.



Cei doi reprezentanţi trimişi de Ministrul Culturii, inspectorul guvernamental din ministerul culturii  Nicolaescu Adrian şi  architectul Pătraşcu Gheorghe, s-au întâlnit cu primarul Gh. Falcă şi prefectul Florentina Horgea, apoi după o vizită prin oraş, au stabilit că singurele locaţii care s-ar preta unui astfel de monument, după ce varianta piaţa Catedralei a căzut, ar fi: la km 0 în faţa Palatului Administrativ pe locaţia actulului monument al Eroilor Revoluţiei sau, lângă lacul Pădurice, între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa De Cultură a Sindicatelor.


 

Prima variantă, pe actualul amplasament al monumentului Eroilor Revoluţiei, cade aproape din start: pentru locaţia respectivă este nevoie de acceptul asociaţilor de revoluţionari care nu vor fi cu siguranţă de acord cu relocarea actualului monument, aceştia exprimându-şi cu alte ocazii refuzul, aşa că probabil, sau mai mult ca sigur, unica locaţie disponibilă care oferă şi proceduri mai simple de amplasare nesituându-se în zona protejată a oraşului, este  terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa De Cultură a Sindicatelor. Pe această locaţie se află actualmente clădirea care găzduieşte atelierele artiştilor plastici, care ar urma să fie mutate în altă locaţie iar clădirea care nu este în cea mai bună stare, ar urma să fie demolată.




Am spus că din cele două locaţii care au fost luate în calcul pentru amplasarea monumentului Marii Uniri, singura viabilă este cea de lângă Consiliul Judeţean, terenul respectiv pretându-se şi la amenajarea unui parc care să găzduiască monumentul şi care să ofere un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea unor manifestări.

 

Ministerul Culturii trebuie să realizeze fundaţia monumentului, iar sculptorul are sarcina de a monta monumentul, recepţia lucrării ar trebui să aibă loc în luna noiembrie a acestui an, iar apoi, monumentul va fi predat Primăriei Arad.


 

“Estimăm că în cel mult două săptămâni vom primi această solicitare.  În luna martie vom aproba în Consiliul Local Municipal noua locaţie. Apoi printr-o Hotărâre de Guvern sau printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să ne încadreze în Legea Centenarului se vor aloca bani pentru finanţarea fundaţiei. Realizarea acesteia va reveni fie Primăriei Municipiului Arad, fie sculptorului Florin Codre. Următorul pas este obţinerea tuturor  autorizaţiilor. Primăria va rebui să amenajeze spaţiul unde va fi amplasat monumentul.  

Urmează transportul şi depozitarea monumentului, executarea fundaţiei, recepţia acesteia, montarea monumentului şi recepţia finală. Până în luna noiembrie monumentul ar trebui să fie amplasat”, a declarat primarul municipiului Arad Gheorghe Falcă, după şedinţa CLM de marţi 27 februarie.