Se naşte un nou BANCOREX?! Guvernul a luat hotărârea de a înfiinţa o nouă bancă

Data publicare: Joi, 22 Februarie, 2018 Total: 1242 accesari

Se naşte un nou BANCOREX?! Guvernul a luat hotărârea de a înfiinţa o nouă bancă

Ministrul Eugen Teodorovici a făcut anunţul oficial: senatorii au aprobat, miercuri, prin lege, înființarea Băncii de Dezvoltare a României – SA. Aceasta va avea ca obiectiv principal sprijinirea antreprenoriatului și dezvoltarea socio-economică a țării.

 

Teodorovici a dezvăluit  faptul că că autorităţile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an, ea fiind, de fapt, o bancă de promovare. Potrivit statutului, funcţia de director al BDR va fi incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, din domeniul financiar-bancar.


Mai mult, a fost adoptat şi amendamentul senatoarei USR care va interzice oricărui membru de partid să deţină funcţii de conducere în viitoarea bancă cu capital de stat.

 

Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentarii PSD-ALDE, BDR-SA este o entitate juridică autonomă şi independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale. De asemenea, noua bancă va putea participa la achiziţii publice şi va putea deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate.

 

Experienţe de neuitat, cu băncile de stat

 

Anunţul înfiinţării unei noi bănci în România, cu ajutorul Guvernului, le dă fiori reci multor români care s-au trezit peste noapte ruinaţi, după experienţa BANCOREX, rămasă în memoria colectivă ca fiind " cea care i-a sărăcit pe săraci şi i-a îmbogăţit pe bogaţi".

 

Înființată în anul 1968 sub denumirea de „Banca Română de Comerț Exterior” (BRCE) și devenită mai apoi BANCOREX, instituţia a fost radiată de la Serviciul Comerțului la data de 1 octombrie 1999.

 

După 1990, Bancorex și-a păstrat statutul de bancă specializată în tranzacții financiare externe, fiind considerată un fel de „regină” a băncilor din România. Sloganul ei publicitar era „O bancă pentru mileniul trei”, iar, la un moment dat, toate marile afaceri din România postdecembristă s-au derulat prin conturile Bancorex.

 

Mii de muncitori care au lucrat în străinătate înainte de 1989 au încercat să-și retragă banii din conturile Bancorex dar au constatat că nu mai exista niciun cent în conturi. Mai mult, nici actele contabile din Bancorex nu mai arătau exact ce sume aveau oamenii în conturi. În acelaşi timp, persoane rămase necunoscute, primeau credite de zeci de milioane de dolari de la BANCOREX, credite pe care nu le-au mai achitat niciodată.

 

Politica păguboasă a băncii făcut ca din 1990 până în 1999,  statul să acorde  găurii negre numite BANCOREX, suma de 900 milioane de dolari.

 

Cu pierderi totale de 1,8 miliarde de dolari, mii de români deponenţi care au rămas fără bani şi câteva sute de credite de zeci de milioane de dolari acordate în mod dubios şi nerecuperate, BANCOREX  rămâne unul dintre cele mai mari tunuri financiare din istoria României.

 

Ani de zile după falimentul băncii, românii păgubiţi au încercat să îşi recupereze banii prin instanţe însă fără sorţi de izbândă.