Sfântul Valentin, o legendă despre dragoste

Data publicare: Miercuri, 14 Februarie, 2018 Total: 3510 accesari

Sfântul Valentin, o legendă despre dragoste

Deşi considerăm 14 februarie cea mai romantică zi a anului, adevărul este că nu ştim prea multe despre adevărata viaţă a Sfântului Valentin, existând 15 sfinţi cu acest nume comemoraţi de Biserica Catolică. Totuşi, povestea care a determinat apariţia acestei sărbători este mai degrabă brutală decât romantică.

 

Pentru tinerii din multe ţări de pe mapamond, data de 14 februarie a devenit sărbătoarea Îndrăgostiţilor. Cei care au îndrăgit această tradiţie, au dorit să afle istoria sa şi cine este Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, la data de 30 iulie.

 

Sf. Valentin din Terni a fost martirizat în 269 d.Hr. Potrivit legendei, medicul şi preotul roman a fost bătut, ucis cu pietre şi decapitat după ce s-a aflat că oficia slujbe de cununie cuplurilor creştine. În istorie au existat mai mulţi sfinţi care au purtat numele Valentin, dar se crede că patronul iubirii este un bărbat misterios din secolul al III-lea, a cărui soartă a fost de-a dreptul sfâşâietoare. 

 

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care casătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împaratul Claudius care interzisese căsătoria. Și în această poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credința în zeii păgâni. În închisoare, el se imprietenește cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale, 14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.




Un lucru cert, rămâne totuși faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credința sa în Dumnezeu.

 

În prezent, ziua Sfântului Valentin este un prilej de sărbătorire a dragostei fără ca mulți tineri să cunoască adevărata poveste a înființării acestei zile.

Sărbătoarea a căpătat o conotație materială în ultima vreme, însă, indiferent de câtă reclamă s-ar face de pe urma numelui Valentin, cert este că iubirea e singurul sentiment care ne face fericiți și ne ține în viață.

 

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor

 

De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în aceasta zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita „ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.

Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării, când au fost confecţionate primele felicitări de Sfântul Valentin . Aceste felicitări erau confecţionate din dantelă şi satin, cu mesaje scrise de mână. Felicitările de Sfântul Valentin conţin simboluri ale iubirii precum trandafiri roşii, inimioare sau cupidoni, şi sunt trimise atât persoanelor iubite, cât şi celora pe care îi iubim în secret.

Tot de Sfântul Valentin există tradiţia schimbului de cadouri între iubiţi. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată şi bomboane din ciocolată sau bijuterii. În trecut, în Wales se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii. Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obişnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care şi-au găsit deja perechea, cât şi pentru cei singuri. În unele ţări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiaţi.

Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune si ca prima pasare pe care va vedea o fata in aceasta zi îi va prevesti cu ce bărbat se va casatori. Daca va vedea o mierla, destinul îi va aduce in cale un preot, macaleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar daca va vedea o ciocanitoare va rămâne nemăritată.

De asemenea, de ziua Sfântului Valentin, înainte de culcare, fetele îşi pun sub perna o floare de coada şoricelului . Prima persoana pe care o va vedea când va pleca de acasă va fi viitorul ei soţ. Tot în aceasta noapte, fetele nemăritate trebuie sa înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-si visa ursitul. Şi tot în aceasta zi, numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite in lut şi puse în apa. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţa conţine numele celui cu care fata se va mărita.