RETIM vine cu reguli noi! Se implementează colectarea selectivă şi un nou mod de plată al serviciului de salubrizare

Data publicare: Marti, 13 Februarie, 2018 Total: 2064 accesari

RETIM vine cu reguli noi! Se implementează colectarea selectivă şi un nou mod de plată al serviciului de salubrizare

Compania RETIM, cea care va asigura salubrizarea municipiului Arad şi a altor 25 de localităţi din judeţ, începând cu data de 23 aprilie, vine cu noi reguli pentru arădeni, altele decât cele existente până în prezent.

 

Firma din Timişoara îşi propune să modifice radical modul în care arădenii aruncă gunoiul, în acest sens, va introduce un nou sistem de colectare selectivă a deşeurilor, mai apropiat de cel occidental.

 

Cele mai drastice modificări le vor cunoaşte arădenii care locuiesc la case. Pentru aceştia, compania RETIM pregăteşte noi pubele şi compostoare containere.

 

Arădenii care locuiesc la case, în mediul urban, vor avea un număr de trei pubele: o pubelă de culoare neagră pentru deşeurile reziduale, cea de culoare maro, în care vor fi puse deşeurile biodegradabile( resturi vegetale; iarbă, frunze, cremgi) iar o noutate va fi pubela de culoare galbenă în care vor fi aruncate deşeurile din plastic şi metalDeşeurile din hârtie,carton şi sticlă, vor avea o pubele publice speciale, pe care compania RETIM intenţionează să le amplaseze pe domeniul public, la intersecţiile străzilor.

 

Diferenţe între urban şi rural

În ceea ce priveşte locuitorii din mediul rural, sistemul de colectare va fi puţin diferit de cel de la oraş. Aceştia vor primi, de asemenea, pubelele de culoare neagră, maro şi galbenă, având aceleaşi specificaţii de colectare cu diferenţa că pubela pentru  compost nu va fi golită ca la oraş, resturile vegetale urmând să fie folosiet de către localnici ca îngrăţământ ecologic, pentru grădini.


La fel ca la oraş, deşeurile din hârtie, carton şi sticlă, vor avea amplasate pe domeniul public, colectoare separete, unde vor putea fi aruncate şi se unde firma colectoare le va aduna.

 

Singurii care vor arunca în continuare deşeurile, aşa cum au făcut-o până în prezent, sunt locuitorii de la bloc, pentru care autorităţile locale din Municipiul Arad, pregătesc construirea rampelor subterane, ca o soluţie pentru actualele cămine pentru pubele, transformate de cele mai multe ori, în adevărate focare de infecţie.

  

Primăriile, eliminate schema de plată

O altă noutate pe care RETIM intenţionează să o implementeze în relaţia cu consumatorii este eliminarea Primăriilor din relaţia companiei cu clientul casnic.

 

Dacă până în prezent, primăriile colectau banii pentru plata serviciilor de salubrizare, acum, compania RETIM intenţionează să angajeze personal care să meargă periodic din poartă în poartă pentru colectarea directă a taxei de salubrizare. Se renunţă astfel la plata prin intermediul administraţiilor locale, în favoarea plăţii directe, direct către compania colectoare

Acest sistem de plată este folosit deja în municipiul Arad şi va fi implementat şi în celelalte localităţi din judeţ, în care RETIM îşi va desfăşura activitatea.