Aradul, în topul judeţelor cu cel mai scăzut şomaj din ţară

Data publicare: Vineri, 09 Februarie, 2018 Total: 4598 accesari

Aradul, în topul judeţelor cu cel mai scăzut şomaj din ţară

Cu un procent de doar 1,5%, Aradul se situează pe locul al treilea, la nivel naţional, cu cel mai mic număr de şomeri, în ceea ce priveşte rata şomajului în România, potrivit unei analize a Ziarului Financiar


Singurele judeţe din ţară cu un număr de şomeri mai mic decât Aradul, sunt Ilfov, cu o rată de numai 0,6% şi 1.200 de şomeri şi Timiş cu un procent de 1%  şi 3.540 de şomeri.

 

În spatele Aradului se află municipiul Bucureşti, cu un procent de 1,53% însă cu un număr total de 18.300 de şomeri înregistraţi.


la finalul lunii decembrie a anului trecut a fost de 4,02%, ceea ce înseamnă că existau aproxi­mativ 351.000 de şomeri la nivelul întregii ţări. Dintre aceştia, numai 21% (adică aproape 73.000 de persoane) primeau indemnizaţii de şomaj, restul fiind în evidenţele agenţiei de ocupare pentru că îşi doresc ca acestea să îi ia în calcul atunci când apar oportunităţi de noi locuri de muncă.

 

Clasamentul judeţelor cu şomaj scăzut este completat de Cluj (cu o rată a şomajului de 2%), Sibiu (2,4%), Bihor (2,4%), Braşov (2,8%), Prahova (3%) şi Bistriţa-Năsăud (3%).

 

La coada clasamentului, cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi, se află Vaslui, cu 10,19%, Teleorman cu un procent apropiat, de 10,02%, şi Me­hedinţi, cu un procent de 9,39%. Topul judeţelor cu rate ale şomajului ridicate se mai află Dolj (8,8%), Buzău (8,6%), Galaţi (7,8%), Olt (7,4%), Ialomiţa (6,7%), Bacău (6,6%) şi Gorj (6,3%).

 

Venitul mi­nim garantat,  variază între 140 de lei şi 530 de lei pe lună, în funcţie de numărul de persoane din familie. Din totalul celor aproape 240.000 de români care primesc venit mi­nim garantat, cei mai mulţi (câte peste 8.000) sunt în judeţele care au şi şomaj peste media naţională, respectiv Olt, Dâm­bo­viţa.

 

Studiul, reprezentat pe o hartă a României, reliefează faptul că acolo unde există investiţii, şomajul este aproape inexistent în timp ce în judeţele cu şomaj peste media naţională, investiţiile sunt practic inexistente.


Aradul, între şomaj şi deficit de forţă de muncă! 


Dacă ne raportăm la judeţul Arad, autorităţile se confruntă cu o situaţie ciudată, şi anume deficitul de forţă de muncă. Pe lângă cei 3.245 de şomeri înregistraţi, la AJOFM sunt luate în evidenţă şi un număr de 2.045 locuri de muncă vacante, care aşteaptă să fie ocupate.

 

Pentru a mai " umple" deficitul de personal, companiile din Arad apelează la relocări şi caută oameni dispuşi să lucreze, în judeţele cu şomaj ridicat. O mare parte din cei care vin la Arad din alte judeţe, pentru un loc de muncă, au asigurată cazarea, şi transportul din partea angajatorilor.