Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Data publicare: Miercuri, 07 Februarie, 2018 Total: 1591 accesari

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Proiectul de lege care prevede că amenda contravențională pentru lipsa rovinietei se prescrie în 4 luni, față de 6 luni ca până acum. Acesta a fost votat marți de Camera Deputaților și va merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

 

 

Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.




****

 

Potrivit proiectului adoptat, articolul 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România se modifică şi se completează după cum urmează:

Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul verbal de constatare a contravenției și aplică sancţiunea contravențională.”

La articolul 9 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41 ) cu următorul cuprins: ”(41 ) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, pentru procesele verbale de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor prezentei legi, sunt aplicabile prevederile art. 611 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare.

Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.

După alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) si (11). ”(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei;

(11) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii RutiereS.A. asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.

Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.