Adio dar rămân cu tine! Haosul fiscal continuă cu declaraţia 600, statul îţi ia banii vrei nu vrei!

Data publicare: Joi, 01 Februarie, 2018 Total: 1022 accesari

Adio dar rămân cu tine! Haosul fiscal continuă cu declaraţia 600, statul îţi ia banii vrei nu vrei!

După ce au promis anularea Declarației 600, autoritățile au ajuns la concluzia că trebuie doar amânată. Nu se mai depune până la 31 ianuarie, așa cum era până acum legea, nici până la 1 martie, cum era proiectul inițial de Ordonanță a Guvernului, ci până la 15 aprilie. Numai că, indiferent când se depune, cei afectați tot trebuie să plătească la stat contribuțiile sociale.

 

Deşi Ministerul Finanțelor estimează la 210.000 numărul celor care trebuie să depună Declarația 600, foşti angajaţi în sistem susţin că numărul ar depăşi un milion de români.

 

Persoanele care obțin venituri din activități independente ar fi trebuit să depună Declarația 600 până la 31 ianuarie. În această categorie intră avocații, notarii, doctorii, ziariștii, scriitorii, dar și persoanele fizice autorizate (PFA). În aceeași categorie intră și cei care au venituri din arendă, dar și cei cu venituri din chirii, investiții sau dividende.

 

Cu toate că guvernanţii au încercat să liniştească contribuabili asigurându-i că depunerea controversatei declaraţii 600 se amână până la eliminarea ei, noul priemier Viorica Dăncilă le-a dat vestea proastă celor vizaţi de declaraţie,  miercuri premierul a anunţat de fapt că depunerea declaraţiei se amână doar până în data de 15 aprilie 2018.

 

Declarația 600 trebuie depusă  doar de către cei care au venituri lunare mai mari de 1.900 de lei, astfel, sunt datorate contribuții totale de 665 de lei pentru fiecare lună, ceea ce înseamnă 7.980 de lei anual. Aceste contribuţii vor trebui plătite în patru tranșe trimestriale.

 

Cu toate că nu este exclus ca modificarea să fie modificată din nou, şi chiar în cazul în care controversata declaraţie va dispărea, banii vor trebui plătiţi de către cei vizaţi, adică cei care depăşesc un anumit plafon vor fi nevoiţi să platească contribuțiile la pensii care sunt 25%, iar cele de sănătate, de 10%, pentru că, conform revoluţiei fiscale, aceştia nu mai sunt nici angajaţi, nici angajatori.