Luna albastră- sângerie, fenomen astronomic nemaiîntâlnit de 150 de ani, va putea fi admirată astăzi

Data publicare: Miercuri, 31 Ianuarie, 2018 Total: 2521 accesari

Luna albastră- sângerie, fenomen astronomic nemaiîntâlnit de 150 de ani, va putea fi admirată astăzi

Pe 31 ianuarie 2018 vom fi martorii unui fenomen nemaiîntâlnit de 150 ani, trei fenomene astronomice care au în prim plan Luna, satelitul natural al Pământului, se vor alinia.

 

Eclipsa totală de Lună, va coincide cu fenomenul de "Luna Albastră" atunci când luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică, fenomen care apare odată la doi ani şi jumătate, şi cu fenomenul astronomic denumit generic "Super Luna" când lune se află la mică distanţă faţă de pământ, dând naştere unui fenomen care va oferi o imagine inedită a lunii.

 

Datorită acestor coincidenţe astrale foarte rare, satelitul natural al Pământului va determina apariţia unui fenomen denumit de astronomi "Super Lună albastră sângerie", caracterizat de apariţia pe cer a astrului supradimensionat, având o culoare unică.


 Totul se întâmplă atunci când Pământul se află între Soare şi Lună, determinând lumina solară să treacă prin atmosferă care va filtra lumina albastră, rămânând doar portocaliul și roșul. Luna va fi cu 14% mai mare decât este de obicei și cu 30% mai strălucitoare decât în mod normal.

Fenomenul va fi vizibil din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord. Din România se va putea observa doar ieşirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua, la ora 15:31.

 

Ultimul fenomen astronomic de acest fel a avut loc pe data de 30 decembrie 1982 şi a fost vizibil din Europa, Africa şi vestul Asiei.


Următoarea Lună Sângerie va fi pe 19 ianuarie 2019, va fi super lună, dar nu și albastră și va fi vizibilă doar în America.