Din ciclul băgați cultura-n dubă: PSD a vrut să taie jumătate din banii Centrului Cultural Județean

Data publicare: Luni, 29 Ianuarie, 2018 Total: 1467 accesari

Din ciclul băgați cultura-n dubă: PSD a vrut să taie jumătate din banii Centrului Cultural Județean

Intervenție halucinantă a unui consilier județean PSD în dezbaterea pentru adoptarea bugetului CJA: Marius Sulincean, care de altfel vorbea în numele tuturor consilierilor județeni PSD, a cerut să se taie jumătate din banii Centrului Cultural Județean. Sulincean a cerut ca banii să meargă spre construcția unui pod, după care, aflând că este nevoie înainte de construcție de un studiu de fezabilitate, a cerut alocarea banilor pentru respectivul studiu! Consilierul PSD a vrut să lase Centrului Cultural Județean doar bani pentru evenimentele legate de Centenarul Marii Uniri. Potrivit cererii lui Sulincean, ar fi trebuit tăiate inclusiv evenimentele culturale din localitățile județului, care ar fi urmat să fie transferate bugetelor locale. Evident, înțeleptul consilier al PSD nu a vorbit în prealabil cu primarii, să-i întrebe ce părere au despre o astfel de inițiativă, să vadă dacă aceștia pot sau nu să susțină evenimentele culturale tradiționale!


Prin intervenția lui Sulincean, PSD și-a probat ignoranța și iresponsabilitatea. El ar fi vrut să taie dintr-o lovitură finanțarea pentru numeroase proiecte de cercetare inițiate de cele două universități arădene și organizații non-guvernamentale. Totodată, odată adoptată o astfel de propunere, nu ar mai fi avut loc evenimente culturale importante, cum ar fi zilele localităților din majoritatea comunelor (care nu pot să le finanțeze singure), teatrul de Vară care a bucurat mii de arădeni anii trecuți, Caravana Tradițiilor de Iarnă, cercetări etnografie, editare de cărți, evenimente culturale, inclusiv Parada Clătitelor, de care PSD a făcut atât de mult caz. Este interesant că în anii care au trecut, o pleiadă de pesediști s-au aflat în treabă pe la o serie de evenimente culturale, a căror finanțare au vrut să o taie acum. Este clar cât preț au pus ei pe cultură: probabil nici nu își dau seama că au vrut să desființeze evenimentele pe la care s-au perindat să fie văzuți și, eventual, votați.


Ignoranța și lipsa de discernământ a reprezentanților PSD este uluitoare. Probabil, cineva le-a spus că aceste evenimente culturale le aduc avantaje de imagine celor care le derulează. Concluzia pesediștilor: e bine să pună mâna pe topor și să le facă zob. Până la urmă, și-or fi spus ei, dacă pot să facă politică fără pic de educație și cultură, de ce nu ar putea trăi un județ întreg fără cultură?