Concert cameral cu dirijorul Petronius Negrescu la pupitru

Data publicare: Joi, 18 Ianuarie, 2018 Total: 1008 accesari

Concert cameral cu dirijorul Petronius Negrescu la pupitru

Prefațată de lumea sonoră a lui Antonio Vivaldi, seara orchestrei de cameră, organizată de Filarmonică în Sala Regele Ferdinand, Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018, la ora 19.00,  încheagă o nouă colecție de capodopere din repertoriul pentru coarde al secolului al XIX-lea, scoțând în evidență trăsăturile esențiale ale epocii: sensul virtuozității și al spectaculosului, al grației și eleganței, al bravurii și imaginației. 


Crisantemi de Giacomo Puccini, alături de alte mari favorite, precum Andante cantabile din Cvartetul op.11 de Piotr Ilici Ceaikovski sau cele două valsuri din serenadele pentru coarde de Antonin Dvorak si Piotr Ilici Ceaikovski, pot fi savurate după spectaculoasele partituri concertistice semnate de mari maeștri italieni: Antonio Vivaldi și Saverio Mercadante. Modelul instrumental al secolului al XVIII-lea italian, exemplar imprimat în celebra colectie L’Estro armonico op.3 și reprezentat în această seară de Concertul nr.4 în mi minor, scoate la rampă o garnitură solistică feminină (Cristina Sânmărtinean, Mădălina Băldean, Monia Chiriac, Zoe Pașca), iar cea mai conturată dintre partiturile ieşite de sub semnătura lui Mercadante, Concertul în mi minor op.57 pentru flaut și orchestră de coarde, îl readuce pe afiș pe Constantin Talmaciu.


Finalul de program este însă unul contemporan. Pavana semnată de Petronius Negrescu, dirijorul concertului cameral, traduce prin aceeași economie de mijloace sonore emoțiile și sensibilitățile lumii actuale.