Cum functioneaza un bong si care sunt principalele sale componente?

Data publicare: Marti, 16 Ianuarie, 2018 Total: 5142 accesari

Cum functioneaza un bong si care sunt principalele sale componente?

Bongul, cunoscut si sub numele de pipa cu apa, este unul din cele mai populare instrumente pentru fumat. Termenul de bong provine din tailandezul "baung", care se refera la un tub cilindric din bambus, folosit in mod traditional pentru fumat in regiunea Asiei de sud-est.

 

Utilizarea pipelor cu apa pentru a filtra si a raci fumul dateaza inca din timpul Dinastiei Ming din China. De asemenea, arheologii au descoperit ceea ce pareau a fi relicvele istorice ale unor bonguri in Africa, si chiar bonguri realizate complet din aur, despre care se presupune ca apartineau unui popor nomadic din zona geografica a Rusiei de astazi.

 

Bongul este foarte asemanator ca principiu de functionare cu narghileaua, un alt tip de pipa cu apa cu origini in Orient, folosita pentru a fuma tutun aromat. Narghileaua poate avea unul sau mai multe furtunuri carora le sunt atasate mustiucuri, lucru care permite mai multor utilizatori sa fumeze simultan.

 

In prezent, bongurile sunt comercializate in diverse marimi si forme, insa cele mai populare sunt cele din sticla, acestea imbinand esteticul si functionalitatea. In afara de sticla, la realizarea bongurilor se folosesc, adesea, si alte materiale, precum lemnul, bambusul, plasticul, ceramica sau chiar metalul.

 

Care sunt principalele componente ale unui bong?

 

1. Bolul

 

Bolbul este acea componenta sub forma de bulb atasata la corpul principal al bongului, care se umple cu tutun sau mix-uri de plante si care se aprinde cu bricheta. In cazul multor bonguri, bolul este detasabil, fiind usor de inlocuit.

 

2. Carburatorul

 

Carburatorul este un mic orificiu care, atunci cand este deschis, permite utilizatorului sa inhaleze tot fumul acumulat in compartimentul principal al bongului.

 

3. Downstem-ul

 

Downstem-ul este acel tub de mici dimensiuni care permite fumului sa circule din bol catre baza bongului, unde este apoi filtrat prin apa.

 

4. Baza

 

Baza este componenta care reprezinta partea inferioara a bongului si poate avea multe forme, in functie de stilul in care este realizat bongul. Aceasta are rolul de a stoca apa prin care este filtrat si racit fumul.

 

5. Tubul

 

Tubul este ultima sectiune a bongului in care se acumuleaza fumul filtrat prin apa si care urmeaza sa fie inhalat prin deschiderea de la capatul sau. In functie de preferinte, tubul poate fi accesorizat cu un pre-cooler, pentru ca un fum mai rece si mai placut de inhalat.