Veşti proaste pentru şoferi. Tariful rovinietelor ar urma să crească cu 85%, pentru anumite categorii de vehicule

Data publicare: Marti, 16 Ianuarie, 2018 Total: 1323 accesari

Veşti proaste pentru şoferi. Tariful rovinietelor ar urma să crească cu 85%, pentru anumite categorii de vehicule

Veste proastă pentru şoferi.Ministrul Transporturilor a publicat un proiect normativ conform căruia tariful pentru utilizarea reţelei de drumuri naţionale din Romania, cunoscut sub numele generic de  rovinietă, ar urma să crească pentru anumite categorii de vehicule.

 

Guvernul PSD-ALDE a decis luni, 15 ianuarie ca preţul taxei de drum pentru vehiculele destinate transportului de marfa mai grele de 3,5 tone (categoriile C si D)  să se majoreze cu cel puţin 85%.

 

Astfel, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone creşte de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru 7 zile, apoi de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile si de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni.

Potrivit proiectului normativ publicat de către Ministerul Transporturilor tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a deciziei „îşi vor menţine valabilitatea”, astfel că transportatorii care deja au plătit rovinieta pentru o perioadă mai lungă de timp, nu vor fi nevoiţi să plătească în plus sau să achite diferenţa rezultată dupa intrarea în vigoare a legii.

 

Potrivit Articolului. 6 din Ordonanta 15/2002, utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule inmatriculate in Romania vor achita rovinieta „în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României (BNR) la data cumpărării“. Aceeaşi lege mai spune că utilizatorii cu autovehicule înmatriculate în alte state vor achita rovinieta „în valută liber convertibilă la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei“, la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR la data cumpărării.

 

Cat va costa noua rovinieta:

 

Categoria B – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 0 si 3,5 tone

 

Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA intre 3,5 si 7,5 tone

 

Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA intre 7,5 si 12 tone

Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv)

 

Categoria F – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv)

 

Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv soferul) si maxim 23 de locuri pe scaune

 

Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul).

 

 

Vestea i-a bulversat pe transportatori care spun că Guvernul şi-a propus să îi ruineze. După reintroducerea supraaccizei la carburant şi creşterea preţului pentru roviniete, generată de creşterea Euro, aceştia spun că noua majorare vine ca o piatră de moară aruncată pe capul lor, care va atârna greu în anul 2018, care se anunţa oricum a fi un an dificil din punct de vedere financiar.
O bună parte din transportatori se gândesc acum să protesteze pentru ca Guvernul să renunţe la această ordonanţă.