Arbitrii arădeni se pregătesc pentru Raliul Aradului 2018

Data publicare: Marti, 16 Ianuarie, 2018 Total: 3395 accesari

Arbitrii arădeni se pregătesc pentru Raliul Aradului 2018

Colegiul Arbitrilor FRAS(Federaţia Română de Automobilism Sportiv) din Arad s-a format anul trecut la iniţiativa inspirată a lui Egon Zimmermann, cu sprijinul lui Mihai Leu,fost Campion Mondial la box dar şi Campion Naţional la Automobilism sportiv­­­­­, promotorul raliului arădean.


FRAS-ARAD
este cel mai mare colegiu din ţară, după cel din Bucureşti, cu un număr de 24 de membri, iar anul acesta se pare că vor fi chiar mai mulţi. Asta pentru că vineri, 12 ianuarie, în cadrul unei şedinţe, s-au depus alte cereri de licenţiere pentru 2018. O dată exactă pentru susţinerea examenului nu s-a anunţat încă, dar se preconizează că va avea loc în luna februarie. Până atunci, cei care râvnesc la licenţa de arbitru de automobilism sportiv pot studia intens bibliografía de specialitate. Dar nici arbitrii arădeni care au fost stagiari în 2017 nu sunt scutiţi de a se perfecţiona .


Întâlnirile arbitrilor au loc periodic, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad, iar noi vă vom ţine la curent cu evoluţia şi noutăţile arbitrajului arădean dar  şi cu pregătirea Raliului Aradului 2018. Din comisia colegiului FRAS- Arad fac parte: Egon Zimmermann- preşedinte, Valeriu Furdui- vicepreşedinte şi Laura Monica Cioflan- secretar.


RALIUL ARADULUI 2018  va avea loc în perioada 25 - 26 mai 2018, sub atenta organizare a AMC Racing.
Organizatorii au pornit deja demersurile pentru pregatirea probelor speciale şi obţinerea autorizaţiilor. Pentru etapa din 2018 se lucrează intens atât la îmbunătăţirea traseului competiţiei, cât şi la prelungirea unei probe speciale. Lungimea totală a Probelor Speciale va fi mai mare faţă de anul trecut. Vom reveni cu mai multe detalii pe măsură ce acestea vor fi disponibile.


Consiliul Federal al FRAS a aprobat Calendarul Campionatului Național de Raliuri Dunlop (CNRD) pentru sezonul 2018.

Campionatul va programa un total de 7 etape, în aceleași orașe ca și în sezonul 2017.


Consiliul Federal al FRAS a stabilit, în ultima ședință, ca în 2018 numărul minim de kilometri total al probelor speciale dintr-un raliu să fie 120.


În atenția piloților care vor să debuteze în CNRD: obligativitatea de a avea o experiență de minimum 4 etape încheiate în CNRD 2, cu excepția celor care se înscriu într-o cupă monomarcă, Dacia sau Suzuki.

 

Calendar (CNRD) 2018

Etapa I: 24-25 martie – Brașov (organizator Autoblic)

Etapa a II-a: 4-5 mai – Cluj – TER (organizator TER Napoca Rally Academy)

Etapa a III-a: 25-26 mai – Arad – ERT (organizator AMC Racing)

Etapa a IV-a: 15-16 iunie – Bacău – ERT (organizator Rally Spirit)

Etapa a V-a: 13-14 iulie – Harghita (organizator Maxx Racing)

Etapa a VI-a: 7-8 septembrie – Iași (organizator XS Motorsport)

Etapa a VII-a: 5-6 octombrie – Sibiu (organizator Aria pentru Sport)


Raliul este o disciplină sportivă de automobilism, care are loc pe drumuri publice (închise circulației pe perioada concursului) cu mașini modificate sau construite special pentru competiții, având la bord un echipaj format din două persoane, pilot și co-pilot.  Echipajul are rolul de a pilota mașina între punctele de control orar (CO), în regim de circulație deschisă și cu respectarea regulilor de circulație, într-un interval de timp dat. Între punctele de control orar se află Probele Speciale (PS) (sau de clasament) care sunt închise circulației publice și unde echipajele trebuie să sprinteze pentru a obține cel mai bun timp. Fiecare mașină ia startul la un anumit interval de timp. Clasamentul este realizat prin însumarea timpilor obținuți pe Probele Speciale (câștigă echipajul cu timpul cel mai mic) la care se adaugă eventualele penalizări. Raliul se desfășoară atât pe drumuri asfaltate cât și forestiere (sau de pământ), pe timp de zi sau de noapte, în aproape orice tip de condiții meteo sau anotimp. În România, Campionatul Național de Raliuri DUNLOP este organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv.

 

A consemnat pentru www.ghidularadean.ro : Viorel Muscă

Foto Iza Pal-Jurnalul aradean.ro