Judeţul Arad, în topul tranzacţiilor agricole. Află cât teren au cumpărat afaceriştii străini

Data publicare: Luni, 15 Ianuarie, 2018 Total: 2341 accesari

Judeţul Arad, în topul tranzacţiilor agricole. Află cât teren au cumpărat afaceriştii străini

Aradul a rămas şi în 2017 în topul celor mai căutate judeţe când vine vorba de afacerile şi tranzacţiile cu teren arabil. La nivel naţional, judeţul nostru ocupă locul secund, după Timiş, cu cea mai mare suprafaţă de teren arabil, tranzacţionată în anul care tocmai s-a încheiat.

 

Au fost înregistrate aproximativ 5000 de tranzacţii însumând peste 7000 de hectarede teren arabil. Dintre cele  7000 de hare de teren arabil vândut, peste 40%, adică aproximativ 3000 de hectare, au fost cumpărate de cetăţeni străini, care vin la noi în ţară să învestească în agricultură. Sunt atraşi de solurile bune şi de preţurile mici ale terenurilor. Un hectar de teren în judeţul Arad se vinde cu sume între 2000 şi 10.000 de euro, în funcţie de calitatea solului şi de amplasamentul faţă de şosea sau drumuri. Îi sperie în schimb birocraţia excesivă şi lipsa de personal calificat de la noi din ţară.

 

Judeţul Arad deţine o suprafaţă de 350.000 hectare de teren arabil. Specialiştii spun că o bună parte din acesta ar fi lăsat de izbelişte, nu ar produce nimic iar calitatea solului ar scădea în timp, dacă nu ar fi cumpărat şi lucrat de către investitorii străini.

 

"Judeţul Arad se situeaza pe locul doi la nivel naţional, în ceea cepriveşte tranzacţiile cu terenuri arabile, cu puţin peste 7000 de hectare de teren arabil vândute prin intermediul a aproximativ 5000 de tranzacţii încheiate în 2017" a declarat Martin Ioan, directorul executiv al Direcţiei Agricole Arad.

Singurul judeţ în care s-a vândut mai mult teren decât în Arad în 2017, este judeţul Timiş cu 13.000 de hectare.

 

Pe lângă suprafaţa de teren vândută deja în anul 2017 în Arad, alte 4000 de hectare se află în diferite stadii de tranzacţionare, finalizarea procedurilor urmând a se face în anul 2018.