Fenomen neobişnuit în judeţul Arad! Temperaturile ridicate au dus la înmugurirea mai multor specii de copaci

Data publicare: Luni, 15 Ianuarie, 2018 Total: 1408 accesari

Fenomen neobişnuit în judeţul Arad! Temperaturile ridicate au dus la înmugurirea mai multor specii de copaci

Temperaturile neobişnuit de ridicate înregistrate în judeţul Arad în primele două săptămâni ale lui 2018  generează un fenomen nemaiîntâlnit. Zilele în care s-au înregistrat chiar şi 15-16 grade celsius,  au dus la înmugurirea mai multor specii de pomi şi la apariţia de flori pe câmp şi în grădini.

 

Fenomenul, deşi frecvent în ultimii ani din cauza încălzirii vremii la nivel global, s-a accentuat în acest an mai tare ca oricând. Unii localnici spun că au mai întâlnit situaţii în care copacii au înmugurit mai devreme , spre sfârşitul iernii dar niciodată, la început de an, chiar în luna ianuarie.

 

Fenomenul neobişnuit a intrat şi în atenţia specialiştilor fitosanitari din Arad, care spun că există riscul foarte mare ca  mugurii  abia formaţi, să îngheţe în următoarea perioadă, din cauza scăderii temperaturilor iar recolta de fructe din acest an să fie compromisă.

În vârstă de 93 de ani, Ioan Petroman este unul dintre cei mai bătrâni localnici din satul Răpsig şi spune că de când se ştie, nu s-a mai intamplat până acum să aibă copaci înmuguriti la început de ianuarie.

 

"Primii muguri i-am observat chiar de Bobotează, când aveam deja plină grădina de ghiocei. Dacă va mai fi cald câteva zile, pomii vor înflori. Nu am mai văzut în viaţa mea pomi cu muguri la început de ianuarie. În iarna asta, încă nu am avut nici zăpadă", a spus localnicul.



Ioan Martin, seful Direcţiei Agricole Arad, a declarat pentru News.ro că situaţia "este absolut neobişnuită pentru începutul de an".

"Consecinţele pot fi neplăcute pentru proprietarii de plantaţii pomicole, pentru că, cel mai probabil vor urma perioade de ger, iar mugurii vor îngheţa. Pomii nu vor mai da roade şi se va reduce producţia de fructe în acest an", a declarat Ioan Martin.

Localnicii spun că magnoliile şi liliecii înfloreau, în mod obişnuit, în martie, iar când au fost ierni mai calde s-a întâmplat cel mai devreme să apară muguri în luna februarie.

 

Cei mai afectaţi de fenomenul neobişnuit ar putea fi piersicii, caisii şi cireşii, copaci care înmuguresc şi înfloresc devreme dar sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură. Odată cu distrugerea mugurilor de către temperaturile scăzute , va fi afectată şi producţia de miere din acest an.

În primele zile din luna ianuarie, în judeţul Arad s-au înregistrat frecvent 15-16 grade ziua iar noaptea au fost înregistrate chiar şi 8 grade celsiul. Meteorologii avertizează că iarna încă nu şi-a spus ultimul cuvânt iar în perioada următoare urmează episoade de ger, temperaturi negative şi este posibil chiar să ningă abundent în unele zone.