Clădirea Preparandiei va găzdui Ziua Culturii Naționale, la Arad

Data publicare: Joi, 11 Ianuarie, 2018 Total: 1930 accesari

Clădirea Preparandiei va găzdui Ziua Culturii Naționale, la Arad

Un program literar artistic dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc luni, 15 ianuarie, în Clădirea Preparandiei din municipiul Arad, principala temă a evenimentului fiind omagierea poetului Mihai Eminescu.


Evenimentul, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“, va începe la ora 12.00 și va include două momente, unul artistic și unul literar.


Programul artistic îi va avea ca protagoniști pe elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi“ din Arad care au pregătit un recital de poezii din opera lui Mihai Eminescu și un recital de lieduri pe versurile poetului național.


De asemenea, un cvartet format tot din elevi ai liceului sus numit va prezenta un moment de muzică clasică.


În partea a doua a evenimentului, Lucia Cuciureanu, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad va expune în fața celor prezenți o dizertație intitualtă „Eminescu  - o ispită fără timp“ și va recita câteva poezii, creații proprii.


Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010,  ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale. Această zi reprezintă data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889).


Anul acesta, în 15 ianuarie se împlinesc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.


Ziua Culturii Naționale este  nu numai o zi în care se celebrează „Luceafărul” poeziei românești, ci și o zi de reflecție asupra culturii române, în general, a esenței românismului din sufletul oricărui român, dar și o zi a celor care trăiesc pentru a dezvolta cultura românescă.


În fiecare an, în 15 ianuarie, pe lângă Mihai Eminescu, trebuie să ne gândim și la Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuși, George Enescu, Sergiu Celibidache, Angela Gheorghiu, Cristian Mungiu și mulți alții.


Fie că sunt cunoscuți din literatură, din muzică, din teatru sau film, din sculptură, pictură ori arhitectură, aceștia au marele merit de a fi dus Cultura Naţională mai departe de graniţele ţării şi în 15 ianuarie, în fiecare an, merită să fie sărbătoriți.