Medalion liric pentru publicul Arădean. Concerte de excepţie susţinute de Filarmonica de Stat din Arad

Data publicare: Joi, 11 Ianuarie, 2018 Total: 849 accesari

Medalion liric pentru publicul Arădean. Concerte de excepţie susţinute de Filarmonica de Stat din Arad

Filarmonica programeaza primul medalion liric al anului 2018 în seara de Sâmbătă, 13 Ianuarie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, invitând publicul la o întâlnire cu partituri de Antonio Sartorio, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini.


Construit în jurul unui puternic nucleu mozartian, în al cărui conținut se regăsesc arii din Cosi fan tutte, Don Giovanni și Flautul fermecat, programul de inspirație operistică cuprinde deopotrivă rarități  preclasice, precum, Giulio Cesare in Egitto (Sartorio) sau Rinaldo (Händel), dar și  titluri din spectacole italiene  de secol XIX și XX: Otello, Falstaff (Verdi), Boema și Gianni Schicchi  (Puccini).


Arii abordate în premieră, partituri și personaje care acoperă prin prezența lor cele mai spectaculoase oferte ale afișelor de operă sau de concert din întreaga lume, pot fi întâlnite în această interesantă seară de Ianuarie, realizată pe suportul unui acompaniament asumat de orchestra simfonică dirijată de Dan Crișan. Partiturile vor fi interpretate de tenorul Ioan Moțiu și sopranele invitate, Eva Eron (Italia) și Annamaria Kaszoni.

 

 

Totodată, unul dintre cele mai minunate daruri oferite cu ocazia Zilei Culturii Naționale este cu siguranță „Concertul aniversar Eminescu" al Corului Academic al Filarmonicii,  dirijat de Robert Daniel Rădoiaș, eveniment realizat în parteneriat cu Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu” – Infanterie și Cercul Militar Arad și prezentat în seara de Luni, 15 Ianuarie 2018, la ora 19.00, în sala Cercului Militar.


Omagiul muzical pune în valoare poeziile eminesciene prin soluțiile sonore oferite de compozitorii care au excelat în domeniul creației corale, miniaturile lirice redând cu fidelitate mesajul poetic, de la atmosfera de introspecție sufletească a Rugăciunii lui Ioan D. Chirescu, la valsurile semnate de Vasile Timiș,  de la romanțele lui Vasile Popovici, până la răscolitorea Doină a lui Sabin Drăgoi.


În cronologia concertului sunt inserate deopotrivă intervenții solistice asumate de soprana Mirela Cusursuz și baritonul David Buzgău, artiști lirici ai Filarmonicii, ce vor împlini atmosfera de sărbătoare interpretând lucrări din creația compozitorilor Tiberiu Brediceanu, Felicia Donceanu, Aurel Eliade și Nicolae Bretan. Invitatul serii corale este actorul Valentin Voicilă.