De astăzi gazele naturale pentru populaţie se scumpesc cu peste 8%

Data publicare: Miercuri, 10 Ianuarie, 2018 Total: 1237 accesari

De astăzi gazele naturale pentru populaţie se scumpesc cu peste 8%

Preţurile gazelor naturale pentru populaţie vor creşte, din data de 10 ianuarie, cu circa 8,3%, urmând ca impactul anual asupra facturii să fie de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

 

Astfel după majorarea de preţ din 10 ianuarie, „impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”, anunţă Autoritatea Naţională de

 

Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016 pentru liberalizarea pieţei de gaze naturale, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

 

”Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă,  tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”, spun oficialii ACUE.

 

 

Sursa: News.ro