Gazele naturale se scumpesc, Guvernul se spală pe mâini

Data publicare: Luni, 08 Ianuarie, 2018 Total: 1098 accesari

Gazele naturale se scumpesc, Guvernul se spală pe mâini

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă  se  stabileşte  în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei ,se arată într-un comunicat emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

 

Preţul pentru consumatorii casnici este compus în principal de suma fixă unitară pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, costurile de transport şi adaosul comercial al fiecărei companii de pe piaţă.

 

Potrivit aceluiaşi comunicat emis de către ANRE, valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, a fost stabilită la 81,48 lei/MWh şi aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

 

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, creştere care a fost aprobată de ANRE la nivelul de nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.

 

Modificarea valorii CUG generează automat o creștere a prețurilor reglementate, în acelaşi timp cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

 

Impactul  va fi unul de-a dreptul simţitor în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici. Practic, aceştia se văd nevoiţi să pornească de la 0,68 bani/Kwh, fără adaosul comercial pe care fiecare companie şi-l stabileşte.

 Acest lucru se traduce printr-o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh.

 

Altfel spus, ANRE, care se află în subordinea Guvernului, a votat creşterea preţului gazelor naturale deşi ar fi putut să nu o facă, însă aruncă responsabilitatea unflării facturii pe umerii companiilor din domeniu.

 

Primele scumpiri, de doar câţiva bani, se vor regăsi în factura lunii ianuarie însă, începând cu data de 1aprilie, ANRE urmează să stabilească un nou preţ pentru costurile de exploatare iar potrivit economiştilor, acesta va fi unul mai mare, fapt ce va genera o nouă marorare a preţului dictată de către Guvern.