AFLĂ ce TREBUIE să faci pe 7 ianuarie de Sfântul Ioan, ca să scapi de necazuri

Data publicare: Joi, 04 Ianuarie, 2018 Total: 4585 accesari

AFLĂ ce TREBUIE să faci pe 7 ianuarie de Sfântul Ioan, ca să scapi de necazuri

Tradiţii și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătoru, care este sărbătorit pe 7 ianuarie. Ce trebuie să faci pentru a-ți feri anul de necazuri. 

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, care a fost numit și ”Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos, astfel că în această zi de sărbătoare nu lipsesc nici tradițiile și obiceiurile populare, ”Iordanitul femeilor” sau obiceiul Vergelului fiind doar două dintre ele, potrivit antena3.ro.

În dimineața Sfântului Ion se stropește casa cu agheasmă pentru a fi ferită tot anul de boli. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de ”Sânt-Ion”, ”Înaintemergătorul Domnului” sau ”Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor

Se mai spune că ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. 

Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rău să le stropească și apoi făceau o masă comună. Fetele de măritat pregătesc coșuri cu băutură și mâncare. Feciorii merg și iau fetele de acasă și le duc în curtea unde se ține Vergelul. Tot ei sunt și cei ce plătesc muzicanții. În hora intră fetele ce se vor mărită în acest an și formează viitoarele cupluri, iar petrecerea se încheie cu un ospăț comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este Iordăneala

Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineață zilei de Sfântul Ioan la Sfânta Biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii iordaniți trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani.

Potrivit tradiției populare, după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. În popor s-a mai păstrat obiceiul stropirii cu Agheasmă, pentru ca bolile să fie ținute la distanță tot anul în curs.


sursa: dcnews.ro