Neînţelegeri între medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii! Pacienţii nu vor mai primi reţete compensate

Data publicare: Miercuri, 03 Ianuarie, 2018 Total: 1595 accesari

Neînţelegeri între medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii! Pacienţii nu vor mai primi reţete compensate

Neînţelegerile medicilor de familie în relaţia cu Ministerul Sănătăţii sunt decontate, în cele din urmă, de către pacienţii care se văd nevoiţi să îşi cumpere integral medicamentele de care au nevoie.

 

 

Pentru că Ministerul Sănătăţii nu şi-a onorat promisiunile faţă de cadrele medicale, cCel puţin jumătate dintre ei nu vor semna nicio reţetă compensată sau gratuită.

 

Măsura este una extremă şi fusese anunţată de câteva luni însp Ministrul Sănătăţii, Florian Balog, a dat asigurări încă din toamna anului trecut că situaţia va fi rezolvată. Pacienţii vor putea să ceară o consultaţie, dar vor primi doar reţete simple, nu și trimiteri la specialist. 


Pe lângă fondurile insuficiente, medicii de familie s-au plâns de birocraţia excesivă. Aceştia au cerut mai mulţi bani de la Minister, pentru  cabinete şi simplificarea procedurilor şi a birocraţiei.


În ceea ce priveşte finanţarea, am cerut exact ceea ce au colegii noştri din policlinicile de ambulatoriu integrat, fiind şi noi parte a sistemului public de sănătate. Dar mai ales, am cerut să ne putem face meseria noastră de medici. Pacienţii ştiu foarte bine că suntem îngropaţi în hârtii. Că îi trimitem după hârtii inutile. Că vin după trimiteri inutile. Că sistemele informatice merg mizerabil şi generează imputări şi sancţiuni pentru medici. Că mii de medici au primit sancţiuni şi imputări şi plătesc medicamentele pacienţilor doar pentru că legislaţia este neclară”, a declarat Rodica Tănăsescu.


Protocoalele terapeutice au fost transformate într-un pat al lui Procust și nu putem să le dăm pacienților noștri ce au nevoie fără teamă de a ni se imputa rețetele respective”, a acuzat medicul.


Partea de debirocratizare și de protocoale putea fi rezolvată de mult timp și nu s-a întâmplat. În 28 decembrie am avut o întâlnire mai serioasă la nivelul Ministerului Sănătății și de-abia atunci au spus că vor începe să inițieze niște modificări de legisaltie. Noi plătim sancțiuni și imputări legate de sistemul informatic care nu fctioneaza de ani de zile. De ani de zile arătăm că legislația e proastă și asta duce la imputări și nu se întâmplă nimic, iar în 2017 am avut foarte multe încercări de a rezolva această situație, am ieșit și în stradă în 15 noiembrie, tocmai ca să nu afectăm fctionarea cabinetelor”, a arătat dr. Tănăsescu.


Aş vrea să vă spun că nu am dorit să ajungem aici şi că facem tot ce putem pentru ca pacienţii noştri să nu fie afectaţi. Vom elibera reţete simple. Asta nu înseamnă că nu eliberăm reţete. Datoria noastră ca medici se referă la actul medical: consultaţii, un diagnostic corect şi o schemă de tratament. Aceste lucruri le vom face. Ce nu putem face - întrucât contractul cu casa nefiind activ, nu avem posibilitatea legală - este eliberarea drepturilor pacienţilor în relaţie cu sistemul de asigurări. Actul medical îl facem şi îl facem din generozitate pentru pacienţii noştri, pentru că nu suntem plătiţi în acest moment de Casa de Asigurări. Şi totuşi, majoritatea covârşitoare dintre noi vor consulta pacienţii fără să impună taxe pentru pacienţii noştri. Ne dorim din suflet ca această situație să nu dureze mult”, a declarat dr. Tănăsescu.

 

Din cauza situaţiei create,  majoritatea medicilor au încercat să reprogrameze pacienții cronici, ca să evite această perioadă nefastă din ianurie în care ar fi obligaţi să îşi cumpere tratamentu. Aceştia vor fi rechemaţi la sfârşitul lunii pe când, speră medicii, situaţia ar putea fi rezolvată iar pacienţii ar puteași să primească în regim gratuit sau compensat, medicamentele necesare.


Demersul medicilor de familie este susţinut şi de către Colegiul Medicilor, dar şi de către pacienţi care sunt de acord că birocraţia sufocă de cele mai multe ori, actul medical.