Carburanţii, mai scumpi cu 19% în doar şase luni

Data publicare: Marti, 26 Decembrie, 2017 Total: 1579 accesari

Carburanţii, mai scumpi cu 19% în doar şase luni

La data de 25 decembrie preţul mediu de la benzinăriile din România era de 5,16 lei pe litru, iar la motorină de 5,27 lei pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

Potrivit aceluiaşi raport întocmit de Oil Bulletin, la data de 3 iulie, preţul mediu al benzinei era de 4,52 lei pe litru, iar la motorină, de 4,43 lei pe litru, ceea ce înseamnă că, în jumătate de an, benzina, raportată la aceste valori medii, s-a scumpit cu 64 de bani pe litru, iar motorina, cu 84 de bani pe litru.

 

Faţă de acum şase luni, pentru un plin de motorină, de 50 de litri, românii se văd nevoiţi să scoată din buzunare, în medie, cu 42 de lei mai mult.

 

Scumpiri au fost înregistrate şi în celelalte ţări europene, din cauza cotaţiilor la bursă a barilului de petrol însă, în România preţurile au crescut mai mult ca urmare a reintroducerii supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru, la care iniţial Guvernul renunţase.

 

Contrar tuturor asigurărilor date de către Guvernanţi, acciza a crescut preţurile la pompe, în două etape.

Prima etapă a supraaccizării carburanţilor, a intrat în vigoare în data de 15 septembrie şi a majorat preţul la pompe cu 16 bani pe litru. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, cea de-a doua etapă a supraaccizei care a mai adăugat 16 bani pe litru, astfel că în doar jumătate de lună, din cauza declaraţiilor politice şi a scandalului provocat de decizia Guvernului,  preţurile la pompe au explodat pur şi simplu.

 

Înainte de a opera majorarea de accize, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor şi a dat asigurări că reintrodicerea supraaccizei nu se va resimţi la pompă.

Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 32 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării însă la unele benzinării, preţurile s-au majorat chiar şi cu 40 de bani, ceea ce i-a determinat pe transportatori să protesteze.

În România se consumă circa 7 miliarde de litri de carburant pe an, dintre care, mai mult de două treimi estemotorină. Principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.