Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă? Recomandările poliţiştilor

Data publicare: Marti, 19 Decembrie, 2017 Total: 979 accesari

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă? Recomandările poliţiştilor

Iarna și-a intrat deja în drepturi, în mai multe zone din țară, iar unii șoferii încă mai circulă fără anvelope de iarnă, riscându-și viața, dar punându-i în pericol și pe ceilalți participanți la trafic.

 

Mai mult, riscă să fie amendați și să rămână fără certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se doar o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Astfel, pe timp de iarnă, polițiștii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

 

E bine, să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să cerificați starea autovehiculului.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, polițiștii le recomandă, de asemenea, șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.



Foto: Radio Timişoara