Pesediştii s-au ascuns în case de ruşine: nu au mers la dezbaterea pe taxe nici măcar să se dea populişti!

Data publicare: Vineri, 15 Decembrie, 2017 Total: 1367 accesari

Pesediştii s-au ascuns în case de ruşine: nu au mers la dezbaterea pe taxe nici măcar să se dea populişti!

Dezbaterea publică pe taxele şi impozitele locale a avut un mare absent şi un câştigător. Marele absent este gaşca veselă a PSD Arad, care an de an participa la această dezbatere cu un mesaj populist: scădeţi taxele şi impozitele la minim! Absenţa nemotivată este însă explicabilă: niciodată un Guvern nu a tăiat atât de mulţi bani Aradului ca acest executiv!


Cel care a expus cu claritate situaţia actuală a Aradului a fost primarul Gheorghe Falcă. Acesta a arătat că Aradul este un oraş în dezvoltare, dinamic şi că arădenii aşteaptă în continuare un ritm de investiţii din partea autorităţilor locale. „Îmi asum această creştere”, a spus Gheorghe Falcă, privitor la impozitele plătite de persoanele fizice. În schimb, impozitele pentru persoanele juridice nu vor fi majorate. Explicaţia: Guvernul PSD a impus multe greutăţi mediului economic, iar administraţia locală nu va apăsa pe cei care duc greul.


Aradul s-a dezvoltat incredibil de mult în ultimii 10 ani. În 2007 Aradul a produs 198 milioane lei la bugetul local, iar în 2017, 408 milioane lei. În 10 ani economia Aradului s-a dublat. Am ajuns să exportăm de două ori mai mult decât Cluj și suntem în primele 10 oraşe din România la capitolul producţie”, a spus primarul. Gheorghe Falcă rămâne astfel fidel unei concepţii liberale despre dezvoltarea societăţii, care trebuie să se bazeze pe dezvoltarea mediului privat, care poate genera creştere economică, salarii mai mari pentru angajaţi şi resurse pentru administraţia locală. La rândul său, administraţia locală trebuie să susţină economia prin investiţii.


Conform calculelor, creşterea impozitului pentru persoanele fizice nu va avea un impact social, în condiţiile în care impozitul pentru un apartement de 90-100 mp va creşte cu doar 40-50 de lei pe an.


Primarul Falcă a explicat că nu doar mediul economic este lovit de guvernarea PSD, ci şi administraţiile locale. Aradul pierde suma de 16 milioane de euro doar din reducerea cotei unice de impozitare, la care se adaugă alţi bani pierduţi prin reducerea cotelor defalcate din TVA, pentru administraţiile cumpătate care au excedent bugetar. Practic, sunt afectate acele oraşe care produc şi au economii dezvoltate, cum este Aradul. Primarul Falcă le-a reproşat parlamentarilor că nu au luat atitudine împotriva Guvernului PSD, care afectează grav evoluţia Aradului anul viitor. În aceste condiţii, este clar că administraţia locală trebuie să facă apel la surse de finanţare pentru a susţine ritmul investiţiilor.

În urma acestei expuneri clare şi argumentate, a devenit perfect explicabilă absenţa PSD de la dezbatere. Cum ar fi putut justifica faptul că Aradul este jefuit de guvernarea PSD? Cum ar fi putut justifica atitudinea parlamentarilor PSD, toţi mari şefi la PSD Arad, dintre care unul este ministru? Fuga PSD de dezbatere şi de arădeni este un semn clar al vinovăţiei faţă de Arad şi arădeni.