Lege criminală marca PSD! Depăşirea pe linie continuă ar putea fi permisă

Data publicare: Joi, 14 Decembrie, 2017 Total: 2674 accesari

Lege criminală marca PSD! Depăşirea pe linie continuă ar putea fi permisă

Guvernul a demonstrat că având majoritate, poate schimba legea după bunul plac, indiferent dacă modificările aduse sunt sau nu în beneficiul cetăţeanului. O astfel de dovadă a schimbării legislaţiei se prefigurează din nou după ce un ales PSD care nu mai vrea să piardă timp în trafic, a propus  modificarea legislaţiei rutiere. Potrivit propunerilor deputatului PSD, Mihai Weber, depăşirea pe linie continuă ar urma să fie permisă.

 

Conform proiectului legislativ depus de către Mihai Weber, depășirea va fi permisă în cazul în care vizibilitatea asupra drumului este de cel puțin 20 de metri, iar lățimea drumului este de minimum șapte metri, depășirea poate avea loc si dacă șoferul încearcă să treacă de un obstacol care este oprit, staționează sau se deplasează cu o viteză foarte mică pe același sens de mers.

 

Proiectul introduce, la art. 45 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, după alineatul (3), un nou alineat, cu următorul cuprins:

Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depășirea obstacolelor de orice natură, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7m”.

 

Altfel spus, conducătorii auto ar putea pătrunde pe contrasens depăşind linia continuă, fără a fi sancţionaţi, în condiţii de vizibilitate scăzută, în curbe sau la treceri de nivel cu calea ferată, acolo unde de obicei se formează cozi de maşini.

 

Deşi aleşii opoziţiei atrag atenţia şi spun că decizia deputatului PSD de Gorj s-ar putea dovedi criminală, provocând adevărate tragedii pe şosele, legea are toate şansele să intre în vigoare. România, alături de Bulgaria, se află în fruntea ţărilor cu cele mai multe accidente rutiere din UE, cu un număr dublu de victime decedate faţă de media europeană.



Anual, la fiecare  un milion de români, 97 îşi pierd viaţa în accidente rutiere, majoritatea acestora fiind provocate de viteza excesivă şi depăşiri imprudente.

 

Deputatul PSD  Mihai Weber nu este la prima propunere de acest fel. ÎLa jumptatea lunii septembrie, venea în faţa colegilor din parlament cu propunerea de modificare şi completare a OUG 195 din 2002, cerând ca şoferii care nu plătesc amenzile în termen de 30 de zile să rămână fără permis de conducere.