Mai puţini bani de la Guvern pentru Prima Casă

Data publicare: Joi, 14 Decembrie, 2017 Total: 921 accesari

Mai puţini bani de la Guvern pentru Prima Casă

Adâncirea deficitului bugetar dă mari bătăi de cap Guvernului, când vine vorba de bugetul pentru anul 2018. Mihai Tudose este pus în situaţia de a tăia bani din zona investiţiilor pentru a-i redirecţiona în zona cheltuielilor cu salariile bugetarilor şi ajutoarele sociale.  De această decizie a Guvernului se loveşte şi programul naţional Prima casă, cel care ajută anual mii de tinere familii să îşi achiziţioneze o locuinţă în condiţii financiare mai accesibile decât cele aflate pe piaţă.

 

Diminuarea plafonului de garantare acordat este compensată de micșorarea marjei maxime de dobândă acceptate.

 

Pentru anul 2018, Guvernul va aloca anul viitor 2 miliarde lei pentru garanții acordate în programul Prima Casă, cu o treime mai puţini bani decât în anul 2017 când finanțele au avizat garanții de 2,67 miliarde lei.

 

Totodată, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%. În prezent, marja de 2% este aplicată doar pentru achiziția de locuințe, iar cea de 2,5% este la credite acordate pentru construcția de locuințe.


Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe următorii 5 ani,  a programului Prima Casă.Potrivit strategiei implementate de Guvern la finele anului 2016, pentru 2017, era prevăzut un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.