Momente emoţionante la Săvârşin. Dubaşii din Valea Mureşului i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai

Data publicare: Duminica, 10 Decembrie, 2017 Total: 4746 accesari

Momente emoţionante la Săvârşin. Dubaşii din Valea Mureşului i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai

Moment solemn la Castelul Regelui de la Săvârşin, acolo unde un grup de dubaşi, îmbrăcaţi în straie populare, au adus un ultim omagiu majestăţii sale, Regele Mihai.

 

Totul s-a întâmplat în cadrul celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Alaiul Dubaşilor, care are loc duminică, în comuna Săvârşin din judeţul Arad. Cele 6 formaţii de colindători din 3 judeţe, reunite în cadrul evenimentului, au dedicat ediţia din acest an, memoriei Regelui Mihai I, pe care dubaşii îl colindau an de an la Castelul Regal.

 

Festivalul "Alaiul Dubaşilor" a început la biserica ortodoxă din Săvârşin, iar apoi colindătorii au pornit în alai pe DN7 către sala unde are loc festivalul propriu zis. 


Dubașii au mers la Castelul Regal din Săvârșin unde au depus coroane de flori, au aprins lumânări și au ținut un moment de reculegere în memoria Regelui. Aceştia şi-au pus în piept panglică neagră pe care o vor purta până în ajunul Crăciunului.


Tradiţia dubaşilor din Valea Mureşului este veche de aproximativ 200 de ani însă din cauza regimului comunist, aceasta se mai păstrează doar în câteva localităţi. Odată cu decizia familiei Regale, de a petrece Crăciunul la Săvârşin, tradiţia dubaşilor a reînviat căpătând  popularitate în rândul tinerilor. An de an, tineri din Săvârşin şi nu numai, s-au adunat în număr din ce în ce mai mare să îl colinde pe rege iar în timp, acest obicei a dat naştere unei noi tradiţii şi chiar festivalului care astăzi se află la cea de a 5-a ediţie.