Noile prevederi fiscale vor vitregi judeţul Arad cu peste 35 milioane de euro în 2018

Data publicare: Vineri, 08 Decembrie, 2017 Total: 1359 accesari

Noile prevederi fiscale vor vitregi judeţul Arad cu peste 35 milioane de euro în 2018

Peste 35 de milioane de euro va pierde judeţul Arad, anul viitor, din cauza deciziilor greşite ale Guvernului în domeniul fiscalităţii. Preşedintele Consiliului Județean Arad atrage din nou atenția că investiții importante la nivelul județului ar putea fi blocate, dar va fi afectată și funcționarea primăriilor comunale și orășenești, care datorită hotărârii de guvern de miercuri vor reduce cu cel puțin 10% cheltuielile cu serviciile, pe lângă sumele semnificative pe care le pierd. Asta înseamnă că unele primării vor rămâne fără bani pentru iluminatul public, de exemplu.


„Degringolada actualului guvern se vede şi din propunerea ridicolă de creştere a procentului din impozitul pe venit de la 41,75% la 43,00% a alocării directe la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi din abordarea abuzivă în materie de excedente bugetare (propunerea de retragere a jumătate din excedentele bugetare), excedente care ar fi fost sursa sigură de realizare de investi
ții publice în comunitățile locale”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad. 


Consiliul Județean pierde 7 milioane de euro din banii de investiții, iar orașele din județ vor pierde, la rândul lor, după cum urmează:

*MUNICIPIUL ARAD       16,02 milioane euro

*CHIŞINEU CRIŞ                684.000 euro

*CURTICI                          922.00   euro

*INEU                               657.000 euro    

*LIPOVA                           445.000 euro

*NĂDLAC                          254.000 euro    

*PÂNCOTA                      275.000 euro

*PECICA                            511.000 euro    

*SÂNTANA                      494.000 euro

*SEBIŞ                              324.000 euro


În perioada următoare vom prezenta și pierderile suferite de comunele din județul Arad. Nu există nicio localitate care să nu fie dezechilibrată de măsurile Guvernului, susține președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca!


„Guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorită
ților locale ca surse sigure (impozit pe venit și impozit pe venituri din pensii) și le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în diverse zone de interes ale clientelei partidelor aflate la guvernare. În ultimii 9 ani finanţarea bugetelor locale din impozitul pe venit a scăzut de la 82% pe timpul guvernării liberale la 71,5% în prezent, în acest fel bugetele locale fiind deposedate cu peste 12 miliarde lei. Deja într-o situaţie de avarie, prin responsabilităţi supradimensionate în raport cu resursele financiare alocate, administraţiile publice locale vor fi nevoite să afecteze dramatic dezvoltarea colectivităţilor locale prin lipsa de finanţare a investiţiilor, ceea ce pe termen mediu şi lung va însemna o prăbuşire a nivelului calităţii vieţii în multe comune, oraşe şi municipii”, spune Iustin Cionca.


Președintele Consiliului Județean Arad susține că dimensiunea dezastrului guvernării din cele 12 luni este dată şi de incoerenţa dintre măsurile prezentate în “Programul de guvernare” prin bâlbele privind: alocarea sau nealocarea de 100% a sumelor provenite din impozitul pe venit; impozitarea sau neimpozitarea terenurilor extravilane; scutirea sau nescutirea de impozit a salariilor sub 2.000 lei; reducerea sau nereducerea la 0 a impozitului pe dividende; acordarea unor alocări financiare caraghioase pentru comune, oraşe şi municipii.