Moș Nicolae e pe drum. Tradiții și obiceuri de Sfântul Nicolae

Data publicare: Marti, 05 Decembrie, 2017 Total: 1947 accesari

Moș Nicolae e pe drum. Tradiții și obiceuri de Sfântul Nicolae Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 6 decembrie. Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbatori din an, pentru că atunci vine și Moș Nicolae.

În seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să-și spele ghetuțele, să le dea cu cremă și să le așeze frumos în geam  pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.

Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.

Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a pus noaptea, pe geam, niște săculeți cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor.

În noaptea de Sfântul Nicolae se spune că cerurile se deschid și pentru putin timp el poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În 6 decembrie, se spune că începe cu adevărat iarna. În unele zone din țară, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă lângă icoane. Dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, înseamnă că anul ce vine o să fie roditor și cu bucurii.

Tradiții din alte țări

În Franța, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin și morcovi pentru măgărușul care îl însoțește. Tot pentru măgăruș ei mai lasă și puțin zahar. La fel fac si copiii din Belgia si Luxemburg.

Tot in unele zone din Franta se crede ca Mos Nicolae, pe langa magarus, este insotit si de Pere Fouettard, adica Mos Nuielusa, care este imbracat in negru si care ii cearta pe copiii care nu au fost cuminti.

In Olanda se crede ca Mos Nicolae vine pe mare tocmai din Spania si este insotit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care il ajuta sa care darurile pentru copiii cuminti, iar pe cei rai ii ia cu el cand se intoarce in Spania.

Copiii italieni lasa peste noapte pe o farfurie scrisori pentru Mos Nicolae in care promit ca vor fi cuminti in anul care vine. Cand se trezesc, in locul scrisorilor gasesc dulciuri.

Tot dulciuri primesc si copiii cuminti din Cehia, insa cei care au fost obraznici gasesc in ghetute cartofi si carbuni.

Foto: arhivă