Atenţie la veveriţele roşiatice din Padurea Ceala!

Data publicare: Miercuri, 22 Noiembrie, 2017 Total: 4779 accesari

Atenţie la veveriţele roşiatice din Padurea Ceala!

Cu aproximativ doi ani în urmă, în apropierea Centrului de Vizitare Ceala, s-a instalat o familie de veveriţe roşiatice (Sciurus vulgaris), lucru care a încântat atât pe cei de la Lunca Mureşului cât şi pe vizitatorii parcului. Având codiţe stufoase, mult mai lungi decât restul corpului, ele sunt ușor de recunoscut de către toată lumea.

 

Atentionare reducere viteza

 

Veveriţele sunt nişte acrobaţi înnăscuți, ele putând să alerge pe trunchiul şi ramurile arborilor, folosind scoarţa copacului de care se agaţă cu ghearele lor foarte ascuţite. Nu de puţine ori ele pot să fie observate executând sărituri spectaculoase, de pe o creangă de copac pe alta, la mare înălțime. Veveriţele se hrănesc în special cu alune, nuci, semințe, sâmburi, fructe de pădure, conuri de pin sau de brad, dar probabil aţi văzut că nu refuză nici biscuiți, covrigi sau napolitane. Iar pentru că sunt nişte animale extrem de jucăuşe şi deloc agresive, de obicei toţi oamenii le iubesc şi le ocrotesc... 

 

În dimineaţa zilei de miercuri, 22 noiembrie, rangerii Parcului Natural Lunca Mureşului au găsit unul dintre exemplare accidentat mortal, pe şosea. 

 

Veveriţa roşiatică este menţionată în Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007 Anexa 5) ca fiind specie de interes naţional. Populaţiile acestei specii au densitate relativ mică, astfel încât chiar şi moartea unui singur exemplar poate afecta negativ numărul general al indivizilor, iar activităţile umane precum traficul rutier, dezvoltarea infrastructurii, fragmentarea habitatului etc. cresc tot mai mult riscul dispariţiei acestor mamifere. Din aceste motive, pe raza Parcului Natural Lunca Mureșului au apărut numeroase indicatoare rutiere care atenţionează şoferii să reducă viteza, întrucât pe şoselele care traversează aria protejată pot să întâlnească diferite animale.

 

Ca urmare, participanţii la trafic sut rugaţi să conducă mai prudent pe şoseaua care trece prin Pădurea Ceala spre Zori De Zi, pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente.