Senatorul PSD Mihai Fifor respinge alegerea primarilor în două tururi

Data publicare: Marti, 21 Noiembrie, 2017 Total: 940 accesari

Senatorul PSD Mihai Fifor respinge alegerea primarilor în două tururi

Partidele clasice dovedesc încă odată că sunt interesate primordial de conservarea privilegiilor politice și de accesul la banii publici, încălcând cu lejeritate principii elementare ale democrației. Senatorul PSD de Arad, Mihai Fifor, a votat luni respingerea legii pentru alegerea primarilor în două tururi, cea care ar fi condus la o reprezentativitate cu adevărat majoritară a edililor aleși.


Pe fondul discreditării vechii clase politice, absenteismul ridicat, alături de actualul sistem adoptat de PDL (actualul PNL)pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin au condus la situații profund nedemocratice, în care un primar să fie ales și să reprezinte interesele unei minorități. Ca exemplu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost ales de mai puțin de 17% dintre arădenii cu drept de vot, motiv pentru care este total insensibil la doleanțele și semnalele venite de oriunde din afara cercului său restrîns de susținători.


Acest sistem a fost adoptat și convine vechilor partide pentru că face extrem de dificilă schimbarea primarului aflat în funcție, el gestionând de cele mai multe ori resursele locale pentru a alcătui un grup de suport minoritar, cu care să-și asigure realegerea. Chiar dacă cetățenii de rând sunt nemulțumiți, ei au șanse minime de a-l sancționa la vot pe primar, prin faptul că voturile lor sunt divizate între mai multi candidați în primul tur, fără șansa unei confruntări decisive între primarul în funcție și un unic contracandidat, în turul doi. În antiteză, alegerea primarilor în două tururi pune presiune pe cel aflat în funcție, el fiind nevoit să asculte și să satisfacă nevoile majorității cetățenilor,altfel riscănd să nu mai fie ales.


Vedem la politicienii proveniți din vechiul FSN năravul comunist de a spune una și a face alta. Senatorul de Arad, Mihai Fifor, declară că dorește binele orașului, prin alegerea unui primar mai bun decăt Gheorghe Falcă și în același timp votează un sistem care să-l facă extrem de greu de înlocuit. Prin respingerea proiectului de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, domnul Fifor pune interesele colegilor săi de partid, de a-și conserva primăriile deținute, înaintea intereselor arădenilor care l-au trimis în Parlament. USR va lupta pentru ca cetățenii să nu mai fie reprezentați de asemenea politicieni, pentru eliminarea acestui tip de comportament, comun partidelor care au condus România în ultimii 27 de ani.” a declarat Vlad Botoș, președinte USR Arad.










Comunicat de presă USR Arad

Notă:  ghidularadean.ro  vă oferă comunicatul de presă în întregime şi nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.