Lovitură grea pentru angajaţii Part time! Unii angajaţi ar trebui să vină cu bani de acasă pentru plata impozitelor!

Data publicare: Luni, 20 Noiembrie, 2017 Total: 2116 accesari

Lovitură grea pentru angajaţii Part time! Unii angajaţi ar trebui să vină cu bani de acasă pentru plata impozitelor!

Revoluţia fiscală, contestată vehement de opoziţie şi mediul de afaceri, dar văzută ca un mare câştig pentru angajaţi de către reprezentanţii Guvernului, pune în pericol un întreg sector al economiei.

 

Potrivit Antena 3, mai bine de jumătate din locurile de muncă part time din România ar putea dispărea din cauza efectelor cumulate ale  unor legi date de către Guvernul Tudose, prin care angajaţii ar putea să fie puşi chiar şi în situaţia de a veni cu bani de acasă pentru plata impozitelor.

 

Guvernul PSD-ALDE tocmai a adoptat în vară o lege care prevede ca angajatorii să plătească pentru angajaţii part time contribuţii la nivelul salariului minim pe economie iar recent, acelaşi Guvern PSD-ALDE a adoptat deja celebra revoluţie fiscală prin care contribuţiile trec din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Mai mult, salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie la 1900 lei. Practic, creşterea salariului minim nu este altceva decât transferul banilor pentru contribuţii de la angajator la angajat iar angajatul, va plăti 43% impozite şi taxe din 1900 lei.


Toate aceste legi vor scădea drastic salariile angajaţilor part time. La nevelul salariului minim pe economie, CAS va fi de 475 de lei; CASS va fi de 190 de lei. Această sumă va trebui plătită şi de către un angajat încadrat cu 2 sau 4 ore de muncă pe zi care câştigă mai puţin de jumătate de salariu dar plăteşte contribuţiile la nivelil salariului minim pe economie. Prin urmare, salariul net al unei persoane ce se va regăsi în această situație va fi de 285 de lei, în scădere cu peste 200 lei, sumă pentru care unora nu li se rentează să lucreze.

 

Mai gravă este situaţia angajaţilor part time încadraţi la două ore de muncă pe zi. Potrivit Antena 3, după noile grile de calcul a impozitelor şi taxelor, aceştia ar trebui să vină cu bani de acasă pentru plata impozitelor şi taxelor, lucru greu de crezut că se va întâmpla.

 

Singurul mod prin care angajaţii part time ar putea să îşi păstreze netul la acelaşi nivel de la 1 ianuarie, ar fi ca angajatorii să crească leafa însă acest lucru depinde de la caz la caz.