Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

Data publicare: Sambata, 18 Noiembrie, 2017 Total: 7025 accesari

Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

În urmă cu aproximativ 10 ani, când edilii din Arad şi Timişoara băteau palma pentru crearea unui mediu propice pentru atragerea de investitori şi transformarea zonei de vest a României într-un pol economic care să concureze cu Bucureştiul, puţini erau cei care credeau în reuşita unui astfel de demers. Având în vedere realitatea economică de la acea vreme, lipsa infrastructurii, a perspectivelor de dezvoltare şi rivalitatea istorică dintre cele două oraşe care se regăseşte şi astăzi în mai toate domeniile de activitate, şansele ca Aradul şi Timişoara să se unească într-un proiect comun păreau sortite eşecului.

Totuşi, în ultimii ani, rivalitatea dintre Arad şi Timişoara s-a transformat într-un fel de  competiţie constructivă legată simbolic printr-o autostradă modernă care facilitează schimbul economic dintre cele două judeţe, investitorii au început să sosească într-un număr din ce în ce mai mare, fabricile au început să colaboreze între ele, numărul de angajaţi a început şi el să crească, la fel şi salariile oferite de angajatori dar şi ofertele de muncă.

 

Politicile locale comune care au creat un climat propice dezvoltării economice şi protejării investitorilor au făcut ca la începutul anului 2017, cei peste 371.000 angajaţi din judeţele Arad şi Timiş să genereze cu 20% mai puţin din cifra totală a exporturilor pe care a realizat-o Bucureştiul, care potrivit INS, are puţin peste 938.000 salariaţi în toate domeniile.

 

Timișoara si Aradul au atins, încă de anul trecut, procentul de 80% din cifra totală a exporturilor realizate de București. La sfârșitul anului 2017, estimez că cele două județe din vest vor atinge cifra de 8 miliarde de euro la capitolul exporturi!

În acest timp, capitala României a reușit să totalizeze ca cifră a exporturilor aproximativ 10 miliarde de euro. Iar INS arată că în ultimii ani, economia Bucureștiului este în declin la capitolul exporturi”, precizează profesorul Nicolae Țăran, citat de site-ul banatulazi.ro

Acesta a mai declarat că, în doar câțiva ani, Timișoara și Aradul vor depăși capitala României la mai toți indicatorii economici importanți într-o economie de piață funcțională!

Mă refer, pe lângă exporturi, și la competitivitate economică, la dinamica producției industriale, respectiv a forței de muncă calificate în aproape toate ramurile economice”, a concluzionat profesorul timișorean.

 

Nicolae Țăran este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, doctor în economie şi specialist de marcă în teoria managementului economic și financiar. Acesta afirmă că deja, dacă prognozele Institului Național de Statistică al României ar fi corect fundamentate, ecartul dintre cele două orașe din vestul României și capitală ar fi nesemnificativ.

Citeşte întreaga declaraţie a profesorului Nicolae Ţăran pe site-ul banatulazi.ro