Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Data publicare: Sambata, 18 Noiembrie, 2017 Total: 3136 accesari

Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Bugetarii din România vor rămâne şi fără bonuri de masă de la începutul anului viitor, conform noii legi a salarizării. Potrivit Guvernului, acestea ar urma să fie înlocuite cu o normă de hrană care va fi impozitată, fapt ce ar duce la o scădere drastică a venitului, spun sindicaliştii. Şi multe sporuri vor fi tăiate, conform proiectului legislativ. Dacă negocierile nu vor duce la un numitor comun, salariații de la stat ameninţă că vor ieşi în stradă.


La aproape 20 de ani de când au fost introduse pe piaţă, bonurile de masă ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2018, conform prevederilor actuale din noua Lege a salarizării. Legea ar urma să fie valabilă şi pentru domeniul privat însă aici patronii vor decide dacă vor oferi în continuare bonurile de masă sau vor acorda norma de hrană, care va fi supusă impozitării.


Peste un milion de români care lucrează la stat cer să se respecte promisiune din programul de Guvernare. În multe spitale din tară, personalul medical a fost anuntat printr-o circulară să îşi ridice bonurile de masă până la data de 30 noiembrie 2017, în caz contrar, contravaloarea lor se va returna către bugetul de stat.


 
"Conform legii 153/2017, incepand din data de 1 ianuarie 2018 nu se vor mai acorda tichete de masa. Va rugam ca pana la data de 30 noiembrie 2017 sa le ridicati, in caz contrar, contravaloarea lor se va returna catre bugetul de stat", acesta este mesajul pe care l-au primit medicii de la directorii de spitale.


Sindicaliştii acuză Guvernul că banii care ar urma să înlocuiască tichetele de masă, echivalentul a două salarii minime, vor fi daţi bugetarilor abia din decembrie anul viitor. Aceştia spun că înlocuirea bonurilor de masă cu norma de hrană constituie un tertip al Guvernului de a mai face rost de bani întrucât fondurile alocate normei de hrană vor avea o valoare mai mică decât bonurile de masă si vor fi considerate venituri impozitabile la fel ca şi salariul. Noile măsuri fiscale au supărat sindicaliştii care ameninţă cu grevă generală în toate domeniile de activitate şi se pregătesc de proteste în toate marile oraşe ale ţării.


Peste un milion şi jumătate de români care lucrează la stat vor fi afectaţi de dispariţia bonurilor de masă şi înlocuireaacestora cu norma de hrană. Acestora li se vor putea adăuga alte peste două milioane de oameni care lucrează la privat şi care, şi a căror patroni, potrivit noii legi a salarizării, vor decide dacă mai acordă sau nu bonurile de masă.